Part Forana 23/06/2013

Les escasses pluges d'enguany deixen una collita sense malalties

A. Z.
2 min

Palma.Els tècnics de l'IRFAP apunten que la collita d'enguany té bones expectatives. "El fet que hagi plogut tan poc a l'hivern, però especialment a la primavera, ha impedit que el raïm fos afectat per malalties", expliquen. Per tant, handicaps habituals com l'aparició de mildeu o senrada no hi seran presents, perquè les malalties i les plagues tenen una incidència proporcional a la intensitat de les pluges.

Així mateix, la tardana arribada de les temperatures d'estiu (fins a mitjan juny les nits encara no eren càlides) ha fet que el raïm cresqués més a poc a poc i, de fet, que tornàs poc sucrós. Ara bé, els mateixos tècnics consideren que "hi ha molt de temps encara per recuperar el grau de sucre òptim", ja que encara falten dos mesos per iniciar la verema.

Com més sucre, més alcohol

L'any passat, curiosament, fou a l'inrevés: les elevadíssimes temperatures de l'agost feren créixer el raïm més ràpidament i assolí un nivell de sucre més elevat, de manera que a l'hora de veremar la fruita acaba elaborant-se un vi més alcohòlic.

Els vins de Mallorca i del conjunt de l'Arxipèlag poden arribar a tenir una graduació alcohòlica entre 2 i 3 graus superior al d'altres zones vinícoles com La Rioja (de 12-13 a 14-15).

En tot cas, els enòlegs apunten que la diferència no és prou àmplia com perquè sigui significativa en el tast. A més a més, tant el sucre com el grau d'alcohol són dos paràmetres controlables amb les tècniques vitivinícoles de l'actualitat.

De totes maneres, si la climatologia ens envia un estiu extremadament calorós, els celleters començaran la verema abans (mitjan i finals d'agost), mentre que si la temporada estiuenca és més freda del normal l'inici de la recollida del raïm s'ajornarà fins a principis del mes de setembre. Tenint en compte la climatologia d'aquest mes de juny, pareix que no hagi de ser un estiu gaire calorós, malgrat que l'Aemet ha previst que sigui com altres ocasions.

stats