ARTÀ
Part Forana 01/08/2013

La construcció del teatre d'Artà fou irregular

Les responsabilitats penals han prescrit, però l'Ajuntament reclamarà la inversió. Les deficiències en la construcció, evidenciades per dos informes tècnics independents, han convertit el que hauria de ser un temple de les arts escèniques en un edifici amb sales apuntalades

Joan Sitges
2 min

Artà.Inaugurat dia 1 de juny del 2001, el Teatre d'Artà ha generat grans satisfaccions culturals. Però les deficiències en la construcció, evidenciades per dos informes tècnics independents, han convertit el que hauria de ser un temple de les arts escèniques en un edifici amb sales apuntalades, amb problemes de corrosió i que no està adequadament protegit contra els incendis, segons indica l'informe pericial signat el mes de juny passat per l'arquitecte Ángel García de Jalón, membre de l'Agrupació d'experts pericials i forenses del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears.

Des de l'Ajuntament asseguren que "la nostra voluntat és que l'edifici continuï obert i, per això, les deficiències que presenta el teatre s'arreglaran i llavors es reclamarà la inversió que hauran suposat les obres de millora als responsables de les irregularitats constructives", assegurà ahir el regidor de Cultura, Tolo Gili.

Irregularitats

Des de l'any 2008 l'Ajuntament manté un procés de reclamació administrativa per les deficiències en la construcció del teatre contra l'exarquitecte municipal i responsable de la construcció del teatre, Mateu Carrió. El Consistori reclama des de llavors 870.000 euros a l'exarquitecte municipal. Aquesta quantitat correspon a la inversió necessària per esborrar les deficiències estructurals de l'edifici i adequar-lo a la legalitat.

Des de la Sala també se sol·licità un informe jurídic amb relació a les factures del projecte i l'obra del Teatre municipal d'Artà que Mateu Carrió va carregar a l'Ajuntament mentre ocupava la plaça d'arquitecte municipal.

Segons aquest informe, "la condició de personal laboral a l'Ajuntament d'Artà de D. Mateu Carrió no impossibilita que se'l contractàs com a professional liberal". Ara bé, "la irregular i reiterada contractació per part de l'Ajuntament d'Artà dels serveis de D. Mateu Carrió podrien constituir conductes penals", assenyala el mateix informe. Una responsabilitat penal que, tanmateix, "s'hauria extingit per prescripció".

Més obres deficients

Durant el ple municipal de dimarts passat, es varen posar sobre la taula possibles deficiències en el projecte d'embelliment dels carrers Ciutat i Antoni Planas. El fet és que els veïns i comerciants detecten fortes pudors provinents dels captadors d'aigua de pluja d'ençà que acabaren les obres de millora d'aquests carrers.

Aquestes obres també s'executaren sota la direcció de l'ex arquitecte municipal, el mateix que dirigí les obres del teatre. Per això des d'IniciativaVerds demanen "un peritatge tècnic per detectar errades en el disseny del clavegueram" que "serveixi de base per a una possible reclamació a l'exarquitecte", reclamà el regidor Guillem Caldentey durant el ple.

stats