JACIMENT ARQUEOLÒGIC
Part Forana 30/06/2013

Talaiots, molins i gresca a Montuïri

El museu arqueològic de Son Fornés celebra la seva segona festa per donar a conèixer el projecte

Gabriel Mayol
3 min

MontuïriEl rellotge de l'església de Montuïri marca més de les sis, hora prevista per al començament de la Gresca Talaiòtica. Els xeremiers de la vila donen el sus a la festa. Encara hi ha poca gent, la majoria infants i pares. Com en una cercavila d'un temps, els sonadors anuncien l'esdeveniment pels carrers costeruts del poble. La gent, fins fa poc anys poc avesada a festes més enllà de les patronals, guaita sobre els portals de les cases i alguns s'uneixen a la comitiva.

Aquesta és la segona edició de la Gresca Talaiòtica, una festa organitzada pel Museu Arqueològic de Son Forners que vol reivindicar i donar a conèixer el valor patrimonial d'aquest jaciment prehistòric de Montuïri. La primera va tenir lloc el maig de 2011 amb èxit de públic i de recaptació de fons a favor del museu i del jaciment.

Albert Forés és arqueòleg, responsable del departament de didàctica del museu i un dels organitzadors. Ell ens explica el sentit de l'esdeveniment: "El jaciment de Son Forners és un dels més importants de Mallorca, per això volem que el seu museu sigui un centre de cultura. La intenció és unir la difusió del patrimoni arqueològic amb la festa i la música feta per grups locals o amb relació amb Montuïri". Per aconseguir aquest objectiu, el museu és durant tot l'horabaixa a disposició dels visitants en una jornada de portes obertes. Entre les vitrines i panells s'expliquen mil anys de la història de Mallorca. D'aquesta manera, s'espera acostar-se la recerca feta als ciutadans del poble i als visitants externs que s'hi desplacin.

La implicació de la gent és un dels valors que destaquen més els organitzadors de la Gresca, especialment per totes les col·laboracions que la fan possible. En aquesta edició aporten la seva ajuda de manera desinteressada associacions, entitats, comerços, restaurants i persones individuals. També tenen col·laboració de l'Ajuntament.

Un exemple dels col·laboradors és Tomeu Nicolau. Durant tot el dia ha muntat l'escenari i ha fet provatures. Al vespre fa de tècnic de so i toca la bateria en dos grups de música que actuen en el concert. Quan li demanam per la seva tasca, és clar: "És necessari col·laborar amb el museu perquè és una manera de treballar pel poble".

Un cop a l'esplanada entre el museu i l'escoleta infantil Gallineta Rossa comença pròpiament la Gresca Talaiòtica. Les primeres hores es viuen en un ambient familiar en què pares i fills poden gaudir de diferents actuacions. El pallasso Camil provoca les rialles de petits i grans a l'ombra de les antenes d'un molí fariner amb bromes i actuacions musicals. La colla castellera dels Al·lots de Llevant aixequen diverses torres davant la mirada bocabadada d'un públic que cada cop més omple l'esplanada així com el sol es pon. Les activitats per als més petits les tanquen els castells inflables. Les persones que ho desitgen sopen a la fresca allà mateix just en el moment que comença el concert. El primer conjunt és Negret de Guineu, un projecte improvisat de joves de Montuïri i de Sant Joan que homenatgen el músic manacorí Guillem d'Efak.

A poc a poc els nins i els pares deixen pas als joves i la gent més gran. El concert prossegueix amb els sempre reivindicatius Taverners i el pop-rock d'Aladrock. La Gran Orquestra Republicana és un dels plats forts de la nit i, per tant, és el conjunt que esperem molts de seguidors que s'han desplaçat fins a Montuïri. Per acabar, el dj Doctor Magneto posa el punt final a l'espectacle i la música per als qui encara volen festa fins ben entrada la matinada.

Tot aquest trull per aconseguir fons i difondre la tasca feta pel Museu Arqueològic de Son Fornés aconsegueix implicar un nombre molt important de persones a favor d'una causa cultural. Tal vegada tot plegat aconsegueixi contestar la pregunta que feia al matí un vell del poble: "I és tan important això de Son Forners?". Doncs potser ho deu ser si cada any li organitzen una gresca com aquesta.

stats