Part Forana 19/07/2017

Son Servera obre dos fronts d'estudi arqueològic a dos talaiots mai excavats

Els jaciments de Son Lluc i el Turó de l'Olivar se sumen al de Mestre Ramon, en un intent de recrear la història del municipi

M. Barceló
3 min
Talaiot de Son Lluc, on s'ha començat a excavar després de la neteja de vegetació.

Son ServeraSon Servera ha obert dos fronts d’estudi i excavació arqueològica en el municipi. Es tracta del talaiot de Son Lluc i el del Turó de l’Olivar. És un fet extraordinari dins l’arqueologia balear que dos jaciments s’explorin al mateix temps, la qual cosa permetrà tenir dades del que succeïa a diferents llocs de la zona durant una mateixa època. L'actuació pretén poder traçar l’evolució de la població serverina durant la prehistòria de Mallorca. Un primer estudi preliminar, una prospecció cartogràfica i la recuperació patrimonial de restes són les tres línies del programa arqueològic. Els equips de feina sumen 20 persones entre arqueòlegs, personal de laboratori i estudiants voluntaris.

El projecte que s'ha presentat avui a l'Ajuntament cerca conèixer quines eren les activitats dels habitants de la zona i no només centrar-se en un jaciment. "Estam treballant amb l'objectiu d'identificar i relacionar àrees d'activitat al paisatge serverí a través del temps", explica Antoni Puig, codirector del programa.

Aquest projecte té la col·laboració de la Universitat de Washington, que des de fa 5 anys realitza una campanya de camp cada estiu. Marcos Llobera, professor d'aquesta universitat nord-americana i especialista en arqueologia del paisatge, explica que la combinació de tècniques que es fa servir a Son Servera és molt inusual en l'estudi arqueològic del Mediterrani occidental.

En un treball de camp previ, i amb la tècnica de la prospecció, els arqueòlegs que recorren l'espai duen un GPS que els permet localitzar i enregistrar totes les troballes. Des del 2014 s'han inspeccionat més d'11 hectàrees i s'han identificat 5.113 punts amb restes –un 23% dels 22.000 reconeguts–. Això ha suposat 19.308 fragments de ceràmica, 9.000 dels quals han estat ja identificats i catalogats. Amb aquest sistema s'han pogut identificar noves àrees talaiòtiques, posttalaiòtiques, romanes i islàmiques. Cal subratllar que Son Servera té identificats 15 jaciments prehistòrics i un total de 42 de totes les èpoques.

Conjuntament amb la prospecció, es continua treballant en l'excavació de jaciments catalogats. En aquest àmbit, el fet de centrar la feina en més d'un jaciment també té un caràcter innovador. "Si bé les tasques en l'àmbit de l'excavació s'han desenvolupat majoritàriament al jaciment de Mestre Ramon –ara ja aturades–, enguany s'ha iniciat l'excavació dels talaiots de Son Lluc i del Turó de l'Olivar, a la part central del municipi", explica Antoni Puig.

Prospecció a la fossa funerària on s'han localitzat restes d'enterraments annexes al talaiot.

El projecte està finançat per l'Ajuntament de Son Servera, amb una aportació de 35.000 euros, i té la col·laboració d'altres institucions com la Universitat de Washington, que, a més de voluntaris, hi aporta material tècnic. "La implicació que tenen aquest ajuntament i tot el sector empresarial serverí en el projecte és enorme. Quan explic arreu del món com s'han organitzat aquestes campanyes, la gent se sorprèn", explica Marc Llobera, de la Universitat de Washington. No obstant això, sorprèn que el Consell de Mallorca no tingui una major implicació, més enllà de facilitar l’accés a les propietats privades on es troben els jaciments.

Enterraments vora els talaiots

Aquesta darrera setmana s’han localitzat restes d’enterraments aferrats a la mateixa estructura del talaiot de Son Lluc, segons s’ha explicat des de l’equip científic que treballa sobre el terreny, cosa que indica l’ús funerari dels talaiots en un època posterior al seu abandonament. Ara bé, es tracta d’una situació que es repeteix a altres punts d’estudi de l’illa.

Miquel Espases, regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de Son Servera, ha mostrat satisfacció amb la feina que fa l’equip. “Feia més de quaranta anys que no es duia a terme cap acció d’àmbit arqueològic a Son Servera i la feina que ha fet tot aquest equip és impressionant: la investigació, la coordinació de voluntaris, la catalogació i creació de bases de dades, etc. També s’ha d’agrair la forta vocació divulgativa que té l’equip directiu, que sempre ha col·laborat al màxim amb les iniciatives d’aquest tipus que s’han organitzat des de l’Ajuntament”, explica. Espases ha volgut agrair el suport que sempre han aconseguit dels hotelers i empresaris del municipi, que han estat oberts a totes les peticions que ha fet l’Ajuntament per poder dur a terme les diferents campanyes que s’han fet.

L'equip científic que treballa en el projecte està format pels arqueòlegs locals Antoni Puig i Jordi Hernández-Gasch i pels restauradors Margalida Munar i Bernat Burganya, a més de la col·laboració de l'arqueòleg Pere Rullan. Pel que fa a la participació de la Universitat de Washington, hi ha el professor Marcos Llobera i els estudiants de doctorat Jake Deppen i Rodrigo Solinis. Durant aquests cinc anys han passat per Son Servera un total de 140 voluntaris d'arreu del món.

stats