Publicitat
Publicitat

FESTES PATRONALS

Santa Praxedis té la clau de Petra

Les Clovelles es converteixen en festa major en arribar als deu anys

La festa de les Clovelles esdevé l’acte més popular i de més efervescència de Santa Praxedis, la patrona de la capital de la comarca del Pla de Mallorca. Tota una tendra multitud ha participat i gaudit de la bulla d’una de les neofestes de més afluència, encara més enguany perquè fa deu anys de la seva instauració i també pel fet de coincidir amb un cap de setmana.

Petra s’ha despertat per donar la benvinguda a la patrona amb el ritual amb què l’associació Eldimonishivaretre, promotora de les Clovelles, enceta la jornada. Cauty Iglesias ha estat qui ha representat Santa Praxedis. Ho ha fet repartint somriures i encarant-se amb el dimoni a primera hora de l’horabaixa, a les Escoles Velles, per robar-li la clau de l’habitació de les clovelles de l’Ajuntament, que són llançades més tard sobre els joves que omplen els carrers del centre del poble.

La comitiva de ball ha estat formada per les balladores Aina Santandreu, Margalida Maimó i Marta Quetgles i els balladors Sergi Bauçà, Gerard Pou, Biel Alzamora i dos cavallers. Com que és una festa jove, Petra no té batalles de gènere a l’hora de triar les figures. De fet, des de l’entitat juvenil s’ha fet menció al fet que cada vegada costa més trobar una dona de més de 30 anys que vulgui fer el paper de santa Praxedis.

El cerimonial festiu ha començat al migdia amb el primer i emotiu ball, davant el portal major de l’església de Sant Pere. Tot seguit, santa Praxedis ha estat passejada en carruatge per diversos carrers de la vila amb l’animació impecable del grup de flabiolers i xeremiers de Petra. Han acabat el recorregut a la plaça del Pare Serra.

Enguany, quan es compleix la primera dècada de les Clovelles, hi ha hagut un moment de màxima emoció en reunir-se i dansar tots junts els 60 balladors que han actuat a la comitiva de Santa Praxedis al llarg dels deu anys i també les 10 dones que han representat la patrona.

El ball ha donat pas a la trobada multitudinària a la vella estació del tren, en el tradicional dinar de les Clovelles. Llavors ha seguit la brega dels balladors i la santa amb el dimoni a les Escoles Velles. Ja davant l’Ajuntament, després de l’arribada de la comitiva de santa Praxedis amb la clau, ha tingut lloc el darrer ball abans de donar pas a la treta de sacs de clovelles d’ametla, llançades des de la balconada, acompanyada d’una bona remullada d’aigua que els joves sempre agraeixen.