Publicitat
Publicitat

PROTECCIÓ

Resignació i infraccions de trànsit en els primers dies sense poder aparcar a Cala Varques

Arrancats els senyals que indiquen la prohibició un dia després d'estar posats

La prohibició d'aparcar al camí de Cala Varques no ha tingut un efecte dissuasiu, de moment, entre els banyistes. Centenars de vehicles han intentat accedir-hi avui al matí, sense aconseguir-ho, i han acabat estacionant els vehicles sobretot en el tram de carretera vella que hi ha uns centenars de metres més cap a Portocristo, davant la finca de Son Fortesa. El canvi de lloc per aparcar ha suposat un trànsit continu de visitants caminant pels dos costats de la carretera, embossos de cotxes, retencions i la posada en risc de la seguretat personal per part dels banyistes.

Una patrulla de dos agents de la Policia Local controlava l'accés al camí i informava els que hi intentaven estacionar.

Els visitants consultats, la majoria de fora de Mallorca, han indicat que no tenien constància de la prohibició i s'han mostrat resignats. "Anirem caminant, idò, no passa res", ha dit Paula, una madrilenya de vacances a l'illa que, tot seguit, ha consultat quina distància hi havia fins a la platja. Altres banyistes s'han mostrat contrariats per la mesura, com és el cas dels que no estaven d'acord amb el fet que l'Ajuntament no deixi aparcar al camí. Ara bé, tal com ha recordat el Consistori en diverses ocasions, simplement fa complir la norma, ja que aparcar als camins públics no està permès.

Actes vandàlics

Per altra banda, la mitja dotzena de senyals de prohibit aparcar que va destapar l'Ajuntament dilluns han estat arrancats  per uns vàndals, segons ha informat el Consistori aquest dimecres matí. La Policia Local ha instal·lat uns senyals provisionals i ha recordat que la prohibició continua vigent i que les infraccions poden suposar multes i la retirada de vehicles.

Una platja que està de moda

Cala Varques s'ha convertit en un símbol de la massificació estiuenca. El camí on ara s'ha prohibit aparcar fa 1,4 quilòmetres i hi caben centenars de cotxes. En haver estacionat, els banyistes encara han de caminar uns 25 minuts per la garriga abans d'arribar a la platja. Malgrat això, la pressió damunt l'arena és semblant a la que pot patir una platja urbana. També s'hi han arribat a instal·lar negocis il·legals, com un xibiu i altres iniciatives: massatges, venda de begudes ambulant, etc.

Durant els darrers anys, l'Ajuntament ha utilitzat la imatge de la cala per fer promoció turística. La platja, a més, apareix en una multitud de webs de viatges, que també donen instruccions per arribar-hi, ja que no està senyalitzada.

A més de rebre una gran quantitat de gent que hi accedeix per terra, hi fondegen desenes d'embarcacions cada dia.

L'Ajuntament proposarà a les altres institucions implicades (Govern i Costes) l'elaboració d'un pla d'actuació per protegir l'indret, que està en zona ANEI. Precisament, un tècnic de la Demarcació de Costes ha anat avui fins a l'arena per fotografiar-ne l'estat actual, segons han informat els agents manacorins.

Etiquetes