CAPDEPERA
Part Forana 26/12/2013

Quinze anys per a la rehabilitació i millora planificada del Castell

Ajuntament i patronat impulsen el pla integral per conservar el monument

Joan Sitges
2 min

Capdepera.El Castell de Capdepera és un bé públic des del 1983, quan els antics propietaris el cediren a l'Ajuntament. Coincidint amb el trentè aniversari de la donació, el Consistori va encarregar-ne un ambiciós projecte de conservació. L'objectiu era, segons explicà el batle, Rafel Fernández, obtenir "un projecte de conservació del castell a llarg termini, que garanteixi que totes les actuacions que es fan al monument vagin en la mateixa direcció perquè puguem tenir castell per set-cents anys més com a mínim".

Així, el patronat del Castell de Capdepera va encarregar un pla de gestió a un equip multidisciplinari format per arqueòlegs, arquitectes, conservadors i restauradors encapçalat per Bernat Oliver i Catalina Garau, els redactors del document que ordena totes les intervencions que s'hi han de fer durant els propers quinze anys.

La finalitat d'aquest pla és "canviar la manera d'invertir i d'actuar en el Castell", explica el batle. De fet, tant des de l'equip que ha redactat el pla com des de l'Ajuntament es reconeix que fins ara les obres de restauració, conservació i millora del castell s'han fet "sense gaire planificació i per arreglar els problemes que han anat sortint".

Els redactors del nou pla de gestió del monument varen començar a investigar i a consultar els expedients i els informes de les intervencions que s'han fet al Castell en els darrers trenta anys. A més, han fet una radiografia de l'estat actual, en la qual s'han detectat alguns punts febles de la construcció, com afectacions en algunes pedres, esquerdes o humitat. Tota aquesta feina, que ha durat més de set mesos, ha servit per crear el Pla integral. El document planteja què fer i en quin ordre cal dur a terme les actuacions, que s'hauran d'adaptar a la disponibilitat econòmica que es reservi en els pressupostos dels propers quinze anys per actuar en el Castell.

Conseqüències

L'aplicació del Pla integral del Castell no suposarà gaire molèsties als veïns i visitants de Capdepera, perquè un dels objectius del pla és garantir que es pugui continuar usant i visitant. De totes les actuacions que s'hi han de realitzar durant els propers quinze anys, n'hi ha algunes que s'han considerat urgents. Per exemple, per a l'any 2014, en l'apartat d'arquitectura, es proposa consolidar les excavacions fetes durant l'estiu, adaptar la instal·lació elèctrica a la normativa vigent o fer que els llums que il·luminen el monument siguin tots del mateix color per millorar-ne les visites nocturnes i la vista del Castell des del poble durant les nits.

Ara el repte del patronat del Castell de Capdepera i de l'Ajuntament és fer que "tots els grups polítics es comprometin amb aquest pla, perquè de l'aplicació d'aquest document depèn el futur del monument, sense el qual no entendríem el nostre poble", explicà el batle.

A més el Pla integral reconeix que el Castell "genera beneficis econòmics directes i de promoció cultural". Per això, un altre puntal del pla és la divulgació i la promoció del monument, que poden fer que augmentin els beneficis que el Castell ja genera en el poble.

stats