ANTITAURINS
Part Forana 15/08/2015

Pressió per tancar la plaça de toros d’Alcúdia

Moviment Alcudienc demana a l’Ajuntament que demostri que la instal·lació compleix la normativa

M. Bonnín
2 min
ESCRIT REGISTRAT L’associació registrà una petició per comprovar que la plaça compleix la norma.

ManacorL’associació Moviment Alcudienc va registrar un escrit ahir a l’Ajuntament d’Alcúdia per sol·licitar tota la documentació que demostri que la plaça de toros del municipi compleix la normativa vigent i té les garanties necessàries per poder oferir espectacles taurins (en matèria de barreres arquitectòniques, de mesures antiincendis, etc.). També va demanar una còpia del plec de condicions administratives i tècniques i del contracte pel qual es va adjudicar l’explotació de la plaça, gestionada per una empresa privada. L’objectiu dels promotors d’aquesta iniciativa és fer pressió per aconseguir l’abolició de la tauromàquia al municipi.

“Aquesta recopilació d’informació serà la primera passa per emprendre accions legals contra la plaça de toros”, afirmà Josep Alonso, membre del col·lectiu.

En l’escrit, l’associació considera que és “una vergonya” que Alcúdia sigui conegut com un municipi capdavanter en la tauromàquia a Mallorca i es posiciona contra el maltractament als animals. L’associació recorda així mateix que vint municipis de Mallorca s’han declarat antitaurins i demana que Alcúdia se sumi a la llista.

La plaça de toros d’Alcúdia acull cada any una o dues corrides, per Sant Jaume i per la Mare de Déu d’Agost. L’Ajuntament és propietari de les instal·lacions, que gestiona l’associació Alcúdia Taurina, la qual va renovar la concessió durant quatre anys mes el maig passat a canvi d’un cànon anual de 10.000 euros i algunes millores. En diverses ocasions s’hi han denunciat irregularitats, com l’entrada de menors al recinte.

Menys places en actiu

Muro, Alcúdia i Inca són les úniques places de bous que queden en actiu a l’illa, després que el nou govern de Palma va declarar la ciutat antitauirina i anuncià que no donaria més permisos als organitzadors. Ara bé, és probable que les corrides també deixin de realitzar-se a la capital del Raiguer. Enguany no n’hi ha hagut i el nou equip de govern de l’Ajuntament ha deixat de subvencionar els promotors de les corregudes que es duien a terme per les festes patronals de Sant Abdon i Sant Senén. Una altra plaça que ja no està en funcionament és La Macarena de Felanitx, que va tancar l’any 2009 per manca de seguretat a les instal·lacions.

Mentre que la de Felanitx i la de Palma són propietat del grup empresarial també dedicat als cinemes Exclusivas Balañà SA, les de Muro, Alcúdia i Inca són municipals. De fet, l’Ajuntament murer comprà La Monumental a aquesta mateixa empresa l’any 2010 per 450.000 euros.

A banda de la manca de rendibilitat de les corrides, el progressiu deteriorament de les instal·lacions i els canvis en els equips de govern dels consistoris juguen en contra dels promotors taurins.

Vint municipis antitaurins a Mallorca

Palma, antitaurina

Dels vint municipis antitaurins de Mallorca, Palma és l’únic que s’hi declarà quan encara tenia una plaça de braus en actiu. El Coliseu Balear va acollir la darrera corrida de toros el 6 d’agost. La plaça és propietat del grup Balañà, que també es dedica a les sales de cine.

Inca, sense toros

La capital del Raiguer no s’ha declarat antitaurina, però l’Ajuntament ha manifestat que deixarà de subvencionar la corrida de toros que es feia anualment amb motiu de les festes de Sant Abdon i Sant Senen. Aquest estiu hi ha programat un cicle de cine a la fresca.

stats