Publicitat
Publicitat

URBANISME

El Port de Pollença ja té torn per reformar el centre i la segona línia

Junts-UMP projecta per a finals del 2018 un pla d’embelliment amb consens veïnal

La reforma del centre del Port de Pollença es perfila com la darrera gran obra amb què l’actual equip de govern (Junts Avançam i Unió Mollera Pollencina) vol tancar el mandat municipal, que a hores d’ara es troba a l’equador. La vella carretera de Formentor, que passa arran del port i ha esdevingut un dels eixos viaris més importants del nucli, la plaça de Miquel Capllonch i el seu entorn són els punts que seran sotmesos a una operació de cirurgia urbanística. Això serà a partir de la tardor del 2018, segons el batle, Miquel Àngel March, qui juntament amb el delegat d’Urbanisme, Miquel Cifre Bennàssar, i el regidor d’UMP, Andrés Nevado, han presentat els trets principals d’un projecte pendent encara de redacció tècnica però que en una primera valoració suposarà una inversió d’un milió d’euros aproximadament.

L’objectiu és que la plaça de Miquel Capllonch esdevingui el cor del port, “que hi bategui vida social” pels quatre costats i que els residents del port, i també els visitants, la tinguin com un punt de trobada. Per això, caldrà enllestir un projecte d’embelliment “consensuat amb els veïns i els grups de l’oposició”, ha explicat el batle.

Segons Tomeu Cifre, serà una renovació de l’estètica urbana i que en l’àmbit del carrer de Formentor s’aprofitarà per renovar la infraestructura, com ara alguns sectors de clavegueram, a més de per eixamplar les voreres. Queda descartada la conversió en zona per a vianants, atès que l’antiga carretera de Formentor és la base dels vehicles de subministrament de molts comerços i establiments turístics. La idea, emperò, és que el passeig en aquest indret de segona línia sigui més tranquil amb voreres més amples.

A la plaça de Miquel Capllonch, el mobiliari urbà renovat l’ha de fer més atractiva. Per definir els nous elements a incorporar es pensa escoltar l’opinió dels veïns i també dels partits de l’oposició.

Traspàs de titularitat

Cifre ha remarcat que, si el projecte no s’ha enllestit fins ara, ha estat per la necessitat de tenir la titularitat municipal del tram de la carretera de Formentor, des de Llenaire fins a la base militar, que pertanyia a la xarxa viària del Consell de Mallorca. Aquesta setmana s’ha signat el conveni de cessió mitjançant el qual passa a ser de domini municipal i, per tant, ja s’hi pot intervenir urbanísticament.

“És necessari solucionar la degradació del centre del port”, ha justificat Miquel Àngel March, posant sobre la taula una actuació “amable” perquè el port “tingui una plaça amb vida, igual que a Pollença”.

La idea és que el projecte de reforma es pugui definir d’aquí a finals d’any i que abans de l’estiu del 2018 pugui estar licitat. Es pretén que una vegada acabada la temporada turística de l’any vinent es puguin iniciar les obres, que forçosament haurien d’estar concloses per a la temporada alta del 2019, quan s’exhaurirà l’actual mandat municipal i la legislatura autonòmica.

Abans de la reforma del centre del Port de Pollença, s’haurà d’haver completat la segona fase de la rehabilitació de la primera línia de la badia, a la qual en un tram d’uns 4 km també s’haurà aplicat una intervenció de modernització de la façana marítima, en dues fases i amb una inversió d’uns tres milions d’euros aportada en part amb subvencions d’administracions supramunicipals.

El finançament de la intervenció en el centre del port, programada per a finals del 2018, està previst que es faci amb fons municipals per a inversions sostenibles, provinents del superàvit de la tresoreria de l’Ajuntament, “sense descartar demanar el suport econòmic d’altres administracions”.

Qüestió de confiança per desbloquejar la gestió econòmica

Després de ser rebutjat en primera instància, el pressupost del 2017 tornarà al ple en un marc de “qüestió de confiança” envers el batle, per a la seva aprovació o la presentació d’una moció de censura en cas que l’oposició majoritària (10 vots per 7) el rebutgi de nou. Segons el batle, no hi ha altra opció per tirar endavant la gestió econòmica i no prorrogar el pressupost del 2016. “Si l’oposició tomba un altre pic la proposta, tindrà un mes per presentar una moció de censura. Si no ofereixen una alternativa, el pressupost queda aprovat automàticament”, ha assegurat.