Part Forana 08/03/2017

El policia tutor fa valer la prevenció a les escoles de Balears

Els agents especialitzats intervingueren en 5.700 casos durant el curs passat, segons la memòria presentada a Manacor

Miquel Barceló
3 min
L'acte de presentació de la memòria 2015-2016 ha tingut lloc a la Institució Mossèn Alcover.

Manacor"El policia tutor és una figura professional bàsica a una societat cada vegada més complicada". Així ha obert el conseller d'Educació, Martí March, la presentació de la memòria del programa del policia tutor, que ha tingut lloc aquest dimecres a la sala d'actes de la Institució Mossèn Alcover de Manacor i a la qual també ha assistit, a més del batle, Pedro Rosselló, la consellera d'Hisenda i Administracions Locals, Catalina Cladera.

El programa cobreix prop de 90.000 alumnes de centres d’Educació Infantil, Primària i Secundària de Balears a 63 municipis. Rosselló ha remarcat la feina dels agents especialitzats de la Policia Local a l'hora de lluitar contra el consum de drogues i l'absentisme escolar, a més d'assessorar en matèria de seguretat pública, formar els infants en seguretat viària, actuar en casos de vandalisme o d’assetjament, aturar bregues i alertar pares i alumnes dels perills de la hiperconnectivitat a internet. "Potser la vostra feina no acapara grans titulars als diaris, però feis una tasca tan important com necessària perquè sense policies tutors segurament molts joves que avui estan plenament integrats a la societat haurien acabat davant un jutge", ha destacat Pedro Rosselló.

El coordinador del programa Policia Tutor de l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), Rafel Covas, ha donat a conèixer les dades de la memòria i n'ha destacat les 5.718 actuacions durant el curs 2015-2016, de les quals 2.584 han estat a Mallorca, 795 a Menorca i 2.339 a les Pitiüses. Així, les intervencions en el conjunt de les quatre illes han suposat un increment del 42,6% respecte al curs anterior i del 12% si la comparació es fa amb el curs 2013-2014. Les actuacions, pel que fa a l’àmbit escolar, responen a un augment de la detecció i la prevenció de l’absentisme escolar i a la intenció de garantir la seguretat ciutadana dins els recintes educatius. "Els mestres veuen cada vegada més útil la feina dels policies tutors", ha subratllat el conseller March.

La consellera Cladera ha fet èmfasi en el fet que aquesta "major confiança de docents i de pares" justifica que cada vegada es produeixin més derivacions de casos cap al policia tutor de cada municipi. Les actuacions fora de l’entorn escolar encara s’han incrementat més que la mitjana del conjunt de les tasques, en un 52,3% respecte del curs anterior, i han tingut a veure amb fets relacionats amb la Fiscalia i el Jutjat de Menors, serveis socials municipals, el consum i el tràfic de drogues a l’entorn dels centres, així com també amb actuacions preventives en temes com el de l'educació viària. Un altre àmbit d’actuació del programa Policia Tutor és el de les xarxes socials, amb un 2,2% del total de les actuacions relacionades amb aquest mitjà i les possibles interaccions amb els joves.

Un gran nombre d'agents tutors han acudit a la presentàció de la memòria d'activitats.

També s'ha incidit en la tasca de prevenció i d’informació que es fa de manera periòdica. Durant el curs passat s’organitzaren activitats d’educació viària a 49 municipis, que inclogueren 50.000 alumnes. Les xerrades preventives sobre temes relacionats amb l’ús responsable de noves tecnologies, assetjament o violència masclista arreplegaren 12.300 alumnes, a 47 municipis. En aquesta línia de dotar els menors del màxim coneixement útil en matèria de salvament, els policies tutors han participat a 110 actes de simulacre d’evacuació de centres escolars.

Frenar el 'bullying'

Precisament en el marc del programa d’increment de la prevenció, s’ha presentat la nova campanya d’orientació STOP BULLYING, que permetrà als alumnes posar-se en contacte directe amb el policia tutor de la seva localitat mitjançant el telèfon mòbil, en cas que estiguin immersos o coneguin possibles casos d’assetjament en el seu entorn.

El programa Policia Tutor va néixer l’any 2002. Quinze anys després ja té agents a 63 municipis, que suposen la cobertura d’un parc d’alumnat escolar de 98.900 infants i joves a 266 centres, amb un augment de 3 municipis, 4 centres i 3.000 alumnes sobre el curs anterior. Actualment hi ha 26 municipis de Balears amb agents tutors que tenen dedicació exclusiva a l'àmbit de suport a les escoles i 45 en tenen amb caràcter parcial.

stats