MOBILITZACIONS AL LLEVANT
Part Forana 16/06/2013

La Plataforma contra l'alta tensió prepara més al·legacions

El projecte està en mans ara de la Comissió de Medi Ambient

Mercè Pinya
2 min

Palma.El projecte d'una línia d'alta tensió que prepara la companyia distribuïdora d'energia Red Eléctrica Española es va presentar a la Conselleria d'Indústria i ja va estar sotmès a exposició pública, tot i que el desconeixement de molts dels afectats féu que s'hi presentassin molt poques al·legacions. Actualment, el projecte està pendent de ser sotmès al dictamen de la Comissió balear de Medi Ambient, que depèn de la Conselleria d'Agricultura, sense el qual no podria tirar endavant. "Sabem que estam fora de termini, però això no ens aturarà. Volem fer arribar el descontentament social de la comarca a l'administració i per això prepararem al·legacions", assegura Antoni Joan, un dels impulsors de la Plataforma. De moment, l'Ajuntament de Manacor i el d'Artà ja n'han presentades, i el de Sant Llorenç també n'està preparant.

Manca d'informació

Des de la plataforma es lamenten de la poca transparència que hi ha hagut per part de l'administració respecte del projecte. Asseguren que només s'ha enviat als ajuntaments per on ha de transcórrer la línia elèctrica el fragment del pla referent a cada municipi. "La informació s'ha donat de manera fragmentada per fer el mínim renou possible", afirmen.

Els ajuntaments de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà tampoc no han disposat de la informació referent als expropiats, ja que el Govern balear només va remetre l'estudi d'impacte ambiental als consistoris, on no figuraven aquestes dades. La feina de la plataforma serà ara també donar llum sobre aquesta qüestió i proporcionar la informació necessària als veïns que vulguin saber si les seves finques o parcel·les es veuran afectades pel pas de la línia d'alta tensió.

Entre el centenar de persones que es reuniren aquest divendres vespre al Teatre d'Artà per constituir la plataforma hi havia propietaris afectats, veïns, propietaris d'agroturismes de la zona, representants dels ajuntaments de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà, a més de representants del GOB i d'entitats com Xítxeros amb Empenta. Els impulsors del col·lectiu apunten a l'impacte econòmic de la línia d'alta tensió, a més de l'impacte ecològic del projecte, que travessaria sòl rústic, zones protegides i la serra de Calicant. "Els afectats no només seran els expropiats, sinó els veïns a qui les torres de fins a 60 metres els facin malbé la vista de les seves propietats. A la zona hi ha agroturismes i si el projecte tira endavant, ja poden tancar", diuen.

El col·lectiu es reunirà aquesta setmana per continuar treballant i definir les futures línies d'actuació.

stats