MANACOR
Part Forana 03/12/2013

Nous pous per millorar la qualitat de l'aigua a Manacor

L'Ajuntament cobrarà a partir del gener el servei que gestiona ara

Joan Sitges
2 min

Manacor.L'Ajuntament de Manacor ha connectat a la xarxa un nou pou "d'aigua de molt bona qualitat" amb l'objectiu "de compensar el nivell de nitrats tan elevat que es registra en l'aigua que ara arriba a les cases i que fa que no sigui apta per beure i tampoc per cuinar", explica el delegat municipal de Medi Ambient, Bernat Amer (AIPC).

L'objectiu de l'Ajuntament és que els veïns de Manacor puguin tornar a consumir l'aigua que surt de les aixetes després de dècades sense poder fer-ho. Per això "estam fent proves de bombeig a més pous que hem seleccionat tenint en compte el cabal d'aigua que podrem extreure i la seva qualitat", afegeix Amer. De moment s'estudia la possibilitat d'afegir a la xarxa municipal alguns pous nous situats a la zona de l'Ermita. Uns pous que podrien substituir-ne alguns dels que actualment estan llogats.

Si les previsions municipals es compleixen, "l'aigua extreta dels nous pous, menys contaminada que l'actual, es mesclarà als dipòsits reguladors i esperam que la concentració total de nitrats davalli i se situï en els paràmetres de l'aigua potable". Si això no passa, "instal·larem depuradores en alguns punts perquè els veïns puguin anar-hi a cercar aigua potable", afegeix Amer. Amb tot, des de la delegació de Medi Ambient apunten que "a més llarg termini és evident que necessitarem una planta desnitrificadora". I és que, precisament a causa de l'elevada concentració de nitrats, els metges recomanen no consumir aigua de Manacor a les dones embarassades, als malalts de ronyó, a la gent gran o als infants.

Intent de paralització

Des del 15 de novembre tota la xarxa d'aigua de la ciutat de Manacor és de gestió municipal. L'Ajuntament va rescatar la concessió del servei a Aguas Manacor SA, que feia 27 anys que s'encarregava d'obtenir i distribuir l'aigua, precisament per intentar solucionar-ne els problemes de potabilitat. L'empresa privada, però, va demanar als jutjats la paralització de la municipalització del servei en un últim intent per continuar amb el negoci.

El jutge, però, no va fer cas a la demanda i l'Ajuntament començarà a cobrar l'aigua als veïns a partir del mes de gener. El traspàs de la gestió no farà augmentar el preu que ara es paga per l'aigua, que és una de les tarifes més barates de l'Estat. El preu se situa a l'entorn dels 21 cèntims d'euro per metre cúbic d'aigua. Un preu que l'Ajuntament ha mantingut congelat durant anys a causa de la mala qualitat. Aquesta congelació de preus ha motivat que l'empresa Aguas Manacor SA interposàs a l'Ajuntament una demanda de vuit milions d'euros, precisament per haver frenat durant anys qualsevol augment de les tarifes i, de retruc, dels seus beneficis.

Tot i això, des de fa 18 dies és l'empresa Societat Anònima de Manacor (SAM), que depèn de l'Ajuntament, la que s'encarrega de gestionar tots els assumptes relacionats amb l'aigua i el clavegueram. Els antics treballadors d'Aguas Manacor SA ja s'han incorporat a la nova seu, situada davant l'entrada del claustre a la plaça del Convent.

stats