Part Forana 22/11/2017

La nova sala de l'Antiguitat dona una nova perspectiva al Museu de Manacor

La reforma de la galeria, que ha tingut finançament del Consell de Mallorca, serà inaugurada aquest dissabte

Miquel Barceló
2 min
Magdalena Sales explicant els nous elements de la Sala de l'Antiguitat, vora el conseller Miralles i la regidora de Cultura, Antònia Llodrà.

ManacorEl Departament de Cultura del Consell de Mallorca ha sufragat la renovació del mobiliari de la sala de l'Antiguitat, mentre que l’Ajuntament de Manacor s’ha fet càrrec del projecte museogràfic. L'espai reformat obrirà les portes al públic el proper dissabte, a les 17 hores, i ofereix un nou element de divulgació: l’audiovisual titulat 'Del jaciment al museu', elaborat per Biel Capó i Maria Cifre, en què es mostra el procés de museïtzació d’un esquelet localitzat a la basílica paleocristiana de Son Peretó i que forma part del projecte de difusió dels museus locals de Mallorca que impulsa el mateix Consell.

La sala dedicada a l’Antiguitat tardana del Museu d’Història de Manacor renova discurs i també instal·lacions. La sala acull la valuosa col·lecció de mossèn Aguiló, declarada Bé d’Interès Cultural (BIC) l’any 2005 i que conté restes de les successives excavacions fetes al jaciment arqueològic de Son Peretó des de l’any 1912.

Ara la galeria s’ha renovat completament, com ja es va fer amb la sala Romana. És un projecte que s’ha beneficiat del fons municipal d’inversions per a equipaments culturals del Consell de Mallorca –amb 10.927 euros per a la renovació del mobiliari– i també d’un projecte de difusió dels museus locals de Mallorca, que impulsa la Secció de Museus del Consell amb l’audiovisual 'Del jaciment al museu'.

Investigació i divulgació

"Amb la iniciativa del Museu de Manacor aglutinam diferents línies de feina que impulsam des del Consell", ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. "És necessari posar a l’abast dels municipis ajudes per dur a terme projectes d’investigació en els jaciments arqueològics. Però fer recerca sense poder-ho mostrar no té sentit i, per tant, aquí pren importància la línia d’ajuts per millorar equipaments culturals i també posar a l’abast dels museus noves eines divulgatives", ha declarat Miralles.

L’Ajuntament de Manacor ha aportat 24.000 euros al projecte museogràfic, que ha permès renovar completament la sala dedicada a l’Antiguitat tardana del Museu d’Història. "Des de l’Ajuntament estam convençuts que hem de renovar el discurs del museu d’acord amb els estàndards internacionals i amb el que espera trobar la gent d’arreu del món que ens visita", ha explicat la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà, que ha destacat la importància de la introducció en el museu del llenguatge audiovisual "per explicar la feinada que s’ha de fer perquè una peça arqueològica acabi en un museu". Per la seva part, la directora del Museu, Magdalena Sales, ha explicat a grans trets els canvis que ha sofert la sala de l'Antiguitat, que s'exposarà al públic el proper dissabte una vegada completada la reforma.

Més doblers per a l'arqueologia

Enguany, el Consell de Mallorca ha concedit 29.000 euros als ajuntaments per a inversions en museus, la qual cosa s’ha traduït en millores d’aquests espais als municipis de Manacor, Pollença, Inca i Fornalutx. Miralles ha dit que en investigació arqueològica el Consell disposarà d'una partida de 230.000 euros per a l'any vinent, 100.000 euros més que en el pressupost d'enguany. També ha anunciat que s'habilita una línia d'ajuda per a recerca universitària en matèria d'arqueologia i que es té preparada una convocatòria d'ajudes als ajuntaments per a la compra de jaciments arqueològics. Miralles no ha donat més informació sobre el tema, a l'espera de donar una explicació més detallada a una propera reunió amb la FELIB.

stats