Publicitat
Publicitat

SERVEIS PÚBLICS

Manacor unifica ordenances que afecten la neteja viària

La proposta socialista obté el suport de tots els partits

Totes aquelles ordenances municipals de Manacor que tenen una relació directa amb la neteja viària seran revisades, per tal “d’unificar criteris i contribuir a la simplificació de la seva redacció i a l’aplicabilitat dels seus articles”. Aquest és l’acord unànime del Consistori, a proposta del grup municipal del PSOE. Així mateix, l’Ajuntament assumeix la necessitat d’activar una campanya d’informació i sensibilització ciutadana, en un intent de reforçar el seu compromís en el manteniment de la neteja del municipi.

La normativa municipal té tretze ordenances, quatre de les quals tenen una relació directa amb la neteja viària: la que afecta la recollida de residus sòlids urbans (15 de febrer de 2007), la de tinença d’animals de companyia (21 d’octubre de 1999), la reguladora de la publicitat dinàmica (3 de setembre de 1996) i la de consum indegut de begudes alcohòliques a la via pública (8 de setembre de 2009).

Incompliment de contracte

El batle, Pedro Rosselló, ha reconegut que ara per ara el compliment de totes les condicions del contracte de neteja viària “és impossible” i que caldrà fer un contracte nou. Això, a partir d’un reconeixement explícit que “hi ha dificultats” per fer complir les ordenances que afecten el servei de neteja viària. Cal recordar que, abans de l’estiu, el contracte amb la concessionària va ser ampliat amb l’objectiu de dedicar més hores a la recollida de residus de les vies urbanes.

No obstant això, des del pacte de govern (El Pi-PP-AIPC) veuen positiva la proposta socialista d’intentar avaluar les ordenances i unificar aquells apartats que exigeixen una sèrie de pràctiques cíviques que han d’ajudar a tenir uns nuclis urbans més decents, quant a neteja de tot el seu entorn mediamental.

La moció socialista, defensada en el darrer ple pel regidor Sebastià Nadal, té tot el suport de les formacions polítiques. El grup de govern es defensa dient que “hi ha la intenció de fer complir les ordenances en el major percentatge possible”, però reconeix “una evident manca de recursos”, pel que fa a vigilància per al compliment de les ordenances i de retruc pel que fa a l’aplicació de sancions.

Incivisme

El repartiment il·legal de publicitat, l’incompliment de les normes que obliguen els veïns a fer un correcte dipòsit de fems als llocs habilitats a les vies públiques, la manca de recollida d’excrements d’animals i practicar la botellada són accions incíviques que devaluen la qualitat del servei de neteja viària i totes són sancionables a través de quatre ordenances diferents. Per això mateix, segons el Consistori, hi ha la necessitat d’unificar alguns articles normatius establerts en ordenances diferents.

Així i tot, Carles Grimalt (Volem) va lamentar a la darrera reunió consistorial la falta de control i que les ordenances, com la de publicitat dinàmica, deixin els carrers molt bruts. Francesca Vives (MÉS-Esquerra) criticà també la passivitat amb la qual actua l’administració local i exigí que “el batle sigui capaç de fer complir les ordenances municipals”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF