Part Forana 14/04/2017

L’últim vestigi moliner de Vilafranca, en perill

És la peça més simbòlica del catàleg de patrimoni, que inclou 80 elements més

M. B.
2 min
L’últim vestigi moliner de Vilafranca, en perill

VilafrancaEl molí Nou, un dels darrers vestigis de l’arquitectura rural del municipi de Vilafranca, es troba en runes i amb poques possibilitats de poder ser recuperat com a element etnològic de caràcter públic. Es tracta d’un monument simbòlic, privat, que figura en el catàleg de patrimoni municipal, el qual, després de set anys des que es va aprovar inicialment, encara ha de rebre el vistiplau definitiu, ja que la normativa urbanística tampoc està actualitzada.

L’Ajuntament, a dia d’avui, no té cap projecte per recuperar-lo, per manca de doblers, segons el batle, Montserrat Rosselló (PxP). Una excusa molt discutida, perquè no s’ha treballat l’accés a les ajudes institucionals per a adquisició de patrimoni, en opinió del grup MÉS, a l’oposició.

A principis d’any, MÉS presentà una moció en què es demanava que se cercassin vies de finançament per comprar el molí, però l’equip de govern votà en contra de la proposta i el grup Independents-Esquerra s’hi va abstenir.

El molí Nou data de principis de segle passat i fou el novell d’un conjunt de cinc molins que treien les torres per damunt la línia urbana del poble. La torre i diverses construccions annexes eren propietat de Miquel Barceló Sastre, batle que el 1925 aconseguí incorporar l’actual meitat nord del centre urbà, que estava dins el terme de Sant Joan, a l’àmbit municipal. Miquel Barceló Sastre, que no tingué descèndencia, va deixar l’immoble a familiars propers, que de mica en mica han anat venent la major part del patrimoni de tot l’entorn del molí.

Històricament, el molí Nou formava part d’un conjunt de cinc molins, la majoria dels quals anaren desapareixent durant la primera meitat del segle XX. Aquests són: el d’en Negret, el d’en Baleto, el de Can Perxana i el d’en Povora.

Tot i la càrrega històrica i simbòlica del molí Nou, darrer vestigi d’estructura farinera que temps passat permeté produir l’aliment bàsic de centenars de famílies, a hores d’ara no hi ha capacitat econòmica per poder adquirir-lo, segons el grup de govern municipal.

Vilafranca té 80 elements a protegir que estan dins el catàleg de patrimoni municipal, que necessiten amb urgència l’empara proteccionista per evitar-ne la degradació o la desaparició

Catàleg de Patrimoni

El molí Nou n’és, del catàleg, la peça més simbòlica. A finals de 2010 l’Ajuntament progressista en temptejà la compra, però amb el posterior canvi de govern local el projecte quedà dins un calaix. Jaume Català, actual portaveu de MÉS, remarca que el conjunt es podria recuperar i incloure dins la Ruta dels Molins de Mallorca, que està a la vegada inclosa dins la ruta erupoea, i que això tindria un vessant d’atractiu turístic per al poble, a més de poder ser rehabilitat com a centre cultural públic.

stats