Part Forana 22/08/2013

L'ermita i el vell camí de Sant Onofre ja són públics

J.sitges
2 min

Sant Joan.L'Ajuntament de Sant Joan ja ha signat l'escriptura de permuta que ha convertit en públics prop de 10.000 metres quadrats al voltant de l'ermita de Sant Onofre i també l'antic camí d'accés, que ja no s'utilitzava, de prop d'un quilòmetre de llarg.

La conversió d'aquests terrenys privats en públics ha estat possible després que des de l'Ajuntament es proposàs als propietaris de la possessió de sa Bastida un canvi en la trajectòria del camí públic que s'utilitzava per accedir a l'ermita, que passava per davant les cases. A canvi, l'Ajuntament va demanar que la titularitat de l'ermita i del nou camí passàs a ser municipal. Els propietaris van accedir-hi i així l'ermita que començà a funcionar amb alguns frares després de la conquesta catalana de Mallorca torna a ser del poble. De fet, es coneixen molt poques dades sobre l'ermita. La més antiga, del 1416, parla d'una comunitat de frares que no podia passar de sis membres. Però se sap que a final del segle XIX la capella es restaurà i molts pagesos hi anaven a demanar que plogués.

"És una curolla que duc des que vaig ser regidor de Cultura i ara ja només falta recuperar i adequar el vell camí perquè els santjoaners i santjoaneres hi puguin anar a peu", explica el batle, Joan Magro. S'haurà d'adequar el camí d'accés i senyalitzar-lo perquè la gent no es perdi en aquesta ruta que connecta amb el camí vell de Sineu i que fa molts anys que no s'utilitza. A més a més, s'haurà d'eliminar bona part de la vegetació que cobreix el camí perquè els vehicles d'emergència puguin accedir al nou recinte públic.

Amb tot, està previst que l'accés estigui prohibit als vehicles de motor. Així mateix, des de l'Ajuntament tenen ganes de recuperar l'antic edifici religiós. "Els tècnics de patrimoni ens han dit que podrem recuperar la coberta de l'ermita però no les antigues dependències dels frares, que estan molt malmeses".

I és que les obres hauran de respectar els materials que s'usaren en la construcció del petit temple, per la qual cosa no es podrà emprar ciment per reconstruir el conjunt.

stats