Publicitat
Publicitat

Polèmica entre les llibreries d'Inca per la gestió municipal del Sant Jordi

Hi ha malestar entre les llibreries de la ciutat perquè només una, Can Blancos, ha posat parada en el dia del llibre i la rosa

La regidora de Comerç d'Inca, Rosa Maria Tarragó, ha demanat disculpes aquest dematí per la manca de coordinació de l'Ajuntament en el dia de Sant Jordi amb les llibreries de la ciutat. Ahir, només una llibreria, Can Blancos, es va instal·lar a la Plaça d'Espanya a vendre llibres i celebrar el Sant Jordi, però d'altres establiments també hi haguessin volgut participar.

Els responsables de comerços com Tot Llibres, Univers Literari o Espirafocs quedaren sorpresos quan els seus clients començaren a demanar-los, de bon dematí, perquè no tenien parada a la plaça. Setmanes enrere, l'Ajuntament els havia enviat una nota als informant-los que, a Inca, la celebració del Sant Jordi es traslladaria al dia 30, una setmana més tard, degut la jornada festiva d'aquest dimecres a les escoles, que podia impedir el passeig de grups de nins i nines amb els seus mestres.

En general, a les llibreries els hi va semblar bé o, si més no, ho varen assumir a contracor. Però hi va haver una llibreria, Can Blancos, que volia celebrar el Sant Jordi "en el dia que toca, 23 d'abril", segons les paraules de la seva responsable, Maria Esperança Ramis.

De fet, el 17 de març, Can Blancos va remetre una petició a l'Ajuntament, informant que dia 30 estaria a la plaça d'Espanya, però que també volia un permís per al dia 23, per tal de fomentar la diada de Sant Jordi, malgrat no fos un dia escolar. El silenci de l'Ajuntament li hauria permès instal·lar la parada sense més requeriments, però en no rebre resposta, ahir mateix va anar al consistori, a primera hora del dematí, i allà la regidoria de Comerç li va confirmar que tenia el permís i que podia vendre llibres a la plaça.

"Torno a demanar disculpes per l'errada comesa, en no haver tengut present el malestar que podia generar la decisió de donar el permís a una llibreria quan havíem decidit traslladar la diada de Sant Jordi", ha comentat la regidora de Turisme i Comerç, Rosa Maria Tarragó. Després de tenir coneixement del malestar generat entre les llibreries, a mig matí de dimecres l'Ajuntament demanà a Can Blancos que retiràs la parada. La llibreria va accedir a fer-ho, però no la va desmuntar fins una estona després de dinar, al voltant de les 16:30 hores.

La resta de llibreries s'han mostrat molestes per la gestió de l'Ajuntament. En part, per no respectar el dia de Sant Jordi i traslladar-lo a una setmana després, però sobretot per no haver-les avisat que un dels comerços del sector a la ciutat havia demanat el permís per al dia 23. "Comerç havia donat el permís i ens hauria d'haver avisat a la resta", comentava avui la responsable de Tot Llibres. El llibreter d'Univers Literari també ha reconegut que allò ideal seria és fer-ho dia 23, malgrat que havien assumit la decisió sense problema. 

El malestar ha estat tal que la llibreria Espirafocs, també molt implicada en la defensa del Sant Jordi, ha publicat una entrada al seu mur de Facebook criticant la decisió de l'Ajuntament de traslladar la diada. A més, asseguren que això ja no tornarà a passar i que, a partir d'ara, cada 23 d'abril seran al carrer per fomentar el Sant Jordi.

Des de la llibreria que ahir sí va ser a la plaça, Can Blancos, Maria Esperança Ramis ha volgut mostrar el seu compromís amb el Sant Jordi, la cultura i la llengua. A més, recorda que la seva presència a la plaça no s'origina per cap mena de connivència amb l'Ajuntament ni per cap tracte de favor, sinó per la seva voluntat i insistència en ser al carrer durant aquesta diada, malgrat la decisió del consistori.

Al final, ahir fou un Sant Jordi magre a Inca. A més, les llibreries dubten que el dia 30 tingui el mateix efecte: Creuen que la gent no estarà predisposada a regalar llibres ni roses, com és tradició el dia 23.
Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF