LLEVANT
Part Forana 14/08/2013

El Govern redueix de 22 a 2,5 quilòmetres la línia d'alta tensió

La plataforma i l'Ajuntament d'Artà defensen ara que se soterri el nou traçat

Joan Sitges
3 min

Palma.El Govern balear ha decidit esborrar del mapa la línia elèctrica d'alta tensió de 22 quilòmetres de llarg i torres de fins a 65 metres d'altura que l'empresa Red Eléctrica de España (REE) volia construir entre Manacor i Artà amb l'objectiu de reforçar la connexió amb Menorca. La tramitació d'aquest projecte es va aturar el 18 de juliol passat, quan ja es trobava en una etapa avançada, després que els municipis afectats i la Plataforma en defensa del Llevant i no a l'alta tensió alçassin la veu contra aquesta infraestructura.

"Quan vam saber de la inquietud dels veïns i municipis afectats pel projecte, que ja estava a punt d'entrar en la fase d'execució, vàrem voler saber si hi havia alguna altra opció, de menor impacte", recordà ahir el conseller d'Economia, Joaquín García, que presentà a la seu de la Conselleria els canvis en el projecte, primer, als batles de Manacor, Artà, Son Servera i Sant Llorenç i, després, a la Plataforma en defensa del llevant i no a l'alta tensió.

El Govern aposta ara per descartar la línia de 22 quilòmetres. A canvi es reforçaria la línia existent entre Manacor i Artà, que augmentaria la tensió de 66 a 132 quilovolts. L'alternativa de l'Executiu permet reduir el traçat de nova instal·lació de 22,5 quilòmetres a 2,5. El fet és que s'hauria de construir una línia de dos quilòmetres i mig per connectar la subestació d'Artà amb l'actual enllaç elèctric entre Mallorca i Menorca. Es tracta d'una solució que permetrà reforçar igualment la connexió elèctrica amb Menorca però que "causa un impacte ambiental menor i que no afecta territori protegit", defensà García.

Des de la plataforma creuen que "l'alternativa proposada és interessant perquè, a diferència del projecte presentat per REE, es nota que s'ha fet amb coneixement del territori afectat", explicà el portaveu, Antoni Joan. "El que ens han presentat des del Govern redimensiona les infraestructures adequant-les a les necessitats reals i aprofita el que ja existeix, que eren part de les nostres demandes", afegí.

Prudència

Aquest projecte alternatiu és, de moment, només una proposta. Perquè sigui una realitat l'haurà d'acceptar l'empresa REE, que controla el transport de l'energia i s'encarrega del manteniment de les línies elèctriques a l'Estat. Des del Govern s'espera que la resposta de l'empresa sigui postiva perquè el projecte que ara proposen és més barat.

La plataforma i també els representants municipals de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà valoraren positivament la proposta, que elimina l'estesa elèctrica de més de vint-i-dos quilòmetres de llargària que fins al mes passat tramitava el Govern. Un projecte que havia d'afectar plantes i animals en perill, boscos i àrees naturals protegides i més de cent elements patrimonials catalogats.

Així i tot, els batles es mostraren prudents. "Haurem d'esperar a veure els detalls del projecte definitiu que ha de fer Red Eléctrica de España seguint la proposta de l'Executiu", explicà Antoni Pastor, el batle de Manacor. Des d'Artà, el municipi on és previst que es construeixin els 2,5 km de línia nova, han "reclamat que se soterri la nova estesa elèctrica i que es minimitzi l'impacte visual i l'ambiental", explicà el primer tinent de batle, Tolo Gili.

"El soterrament d'aquest tram serà a partir d'ara el nostre cavall de batalla, encara que sigui més car que aixecar torres i estendre fils; és la solució que garanteix el menor impacte ambiental i també el menor impacte sobre la població", sentencià Antoni Joan des de la Plataforma en defensa del jlevant i no a l'alta tensió.

stats