TURISME
Part Forana 16/06/2013

'EiviVegas', model d'ultraluxe de la mà de Matutes

L'illa veu una taula de salvació en el poder adquisitiu d'aquella minoria a qui no afecta la crisi econòmica

David Ventura
3 min
RECONVERSIÓ 
 Un dels arguments dels promotors del model de turisme de luxe és que promou la reconversió de zones turístiques madures.

EivissaUna inversió de 300 milions d'euros sobre una àrea de 77 hectàrees. Un centre comercial de 55.800 metres quadrats. Un camp de golf públic. La reconversió de quatre hotels ja existents i la construcció d'un apartahotel de cinc estrelles. Restaurants, cinemes, un hipermercat i una zona esportiva. Tot és superlatiu en el conegut com a Pla d'excel·lència de Platja d'en Bossa que ha presentat el Grup d'Empreses Matutes. Un pla que, com tot el que duu la marca Matutes, genera fílies i fòbies molt profundes.

Un projecte envoltant l'Ushuaïa

El pinyol al voltant del qual es construeix aquest projecte és l'Ushuaïa Beach Club, el gran èxit empresarial d'Eivissa dels darrers anys i que ha marcat un canvi de tendència en la imatge turística de l'illa. En temps de crisi econòmica, el futur ja no passa per la classe mitjana, sinó que l'aposta es realitza sobre el luxe. Ushuaïa és un concepte d'hotel discoteca importat de Miami, on són habituals les festes diürnes al voltant de les piscines dels hotels amb disc-jòqueis de prestigi. Aquí s'hi afegeixen unes habitacions de luxe -algunes inclouen cabines pròpies de dj- a uns preus prohibitius. L'aposta ha estat un èxit total.

Tenint l'Ushuaïa com a epicentre, es vol crear tota una ciutat destinada al turista d'alt poder adquisitiu: hotels de cinc estrelles, centres comercials, àrees esportives i, a més, una altra de les joies de la corona: la discoteca Space, ubicada just davant de l'Ushuaïa. La música, per tant, no tindria aturador.

"L'impacte d'aquest projecte és comparable al que pugui tenir Eurovegas a Madrid", va afirmar Abel Matutes Prats durant la presentació del projecte als mitjans de comunicació. Una frase que va servir perquè els opositors a la iniciativa la batejassin com a 'EiviVegas'.

Opinió pública dividida

Tot i els nous temps, alguns tics d'Abel Matutes fill recorden els del seu pare. Així, durant la presentació del Pla d'excel·lència, Matutes Prats va demanar a l'Ajuntament de Sant Josep un canvi dels plans parcials, la modificació de les normatives d'usos i edificabilitat, i va instar el Parlament balear a aprovar un decret llei o una declaració d'interès autonòmic per accelerar la construcció del seu projecte. Aquestes paraules van provocar l'alarma de l'oposició, que va interpretar aquesta petició com l'exigència d'un altre tracte de favor. Novament, afirmen, es repetiria la mateixa història: els Matutes exigint que els poders públics se sotmetin als seus interessos privats.

Liderant el suport al pla trobam l'Ajuntament de Sant Josep i el Govern balear. El Consistori josepí ha admès que no se n'han estudiat els aspectes legals, però l'avalen perquè suposarà un "important revulsiu econòmic" i una "ràpida revitalització de la zona turística de Platja d'en Bossa". De manera molt similar s'ha expressat el conseller balear de Turisme, Carlos Delgado, per qui la iniciativa del Grup d'Empreses Matutes és "extraordinària" i s'ha compromès a fer "tot el possible perquè es converteixi en una realitat".

El Consell d'Eivissa, per la seva banda, també ha donat suport al projecte, però sense l'entusiasme de Sant Josep ni del Govern balear, ja que recorda en tot moment que és un pla "positiu, però s'ha d'ajustar a la legalitat". La PIMEEF, que tradicionalment és partidària de les grans inversions turístiques, s'ha posicionat radicalment en contra del centre comercial. Per part seva, el PSOE-Pacte, després d'un inici dubitatiu, ha evolucionat cap a la denúncia d'un tracte a favor del Grup d'Empreses Matutes. Així, en un ple del Consell Insular d'Eivissa, la consellera progressista Patricia Abascal va criticar que s'entregàs un "xec en blanc" al projecte i que s'hi donàs vistiplau a priori, sense haver-ne estudiat els "impactes econòmics, urbanístics, mediambientals ni comercials".

Qui sí que s'hi ha posicionat de manera clara i oberta en contra és el grup ecologista GEN, que qualifica la iniciativa de Matutes amb uns termes molt durs: "L'autodenominat Pla d'excel·lència de Platja d'en Bossa només serà excel·lent per a les butxaques de qui s'ha folrat a força de destruir la imatge i el benestar de l'illa d'Eivissa, però representarà una passa més cap a la degradació de la nostra qualitat de vida". A més, assegura que aquesta iniciativa "no reparteix els diners entre el conjunt dels eivissencs, sinó només a empreses molt concretes i determinades, de manera que enfonsa l'economia de l'illa.

stats