ANDRATX
Part Forana 09/08/2013

Compte enrere per a l'edifici il·legal

L'Ajuntament d'Andratx treu a licitació l'esbucament de la finca, situada a l'entrada del poble

Mercè Pinya
2 min

Andratx.El temps juga contra les 18 famílies que viuen a l'edifici situat a l'avinguda Bartomeu Esteva número 47 d'Andratx, sobre el qual pesa una sentència ferma de demolició del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. El Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma (BOIB) publicava ahir l'anunci de l'Ajuntament d'Andratx per a l'adjudicació del contracte d'obra d'enderrocament de la finca d'habitatges.

El consistori preveu que el pressupost base de la licitació tingui un import de 667.260,96 euros, i les empreses tenen vint-i-sis dies naturals a partir d'avui per presentar els seus projectes.

Aquesta és la darrera passa d'un llarg procés judicial que s'arrossega des de fa dues dècades. La sentència ferma del TSJIB ordena la demolició de l'immoble perquè es va construir damunt sòl rústic.

El TSJIB obliga l'Ajuntament d'Andratx a adjudicar les tasques de demolició abans del 31 d'octubre. Segons aquest calendari, les obres hauran de començar abans del 31 de desembre d'enguany i hauran d'estar acabades abans del 30 de juny de 2014.

Reallotjament

Les 18 famílies que viuen a l'edifici, ja sigui en propietat o en règim de lloguer, hauran de ser reallotjades, segons ordena així mateix la sentència. És el cas, també, dels comerços ubicats als baixos de la finca.

El batle d'Andratx, Llorenç Suau, (PP) assegurava ahir que té "esperança, encara, que quedi una mica de seny i l'edifici pugui quedar dret". Amb tot, el temps juga en contra seva i cada dia que passa és més a prop del marcat pel TSJIB, que obligà la junta de govern del municipi a aprovar el mes de juliol un projecte de demolició.

De moment, l'equip de govern valora el reallotjament de les famílies en pisos de lloguer. La solució més plausible ara mateix per Suau és llogar un pis per a cada propietari durant un any o dos i després tornar-los a reallotjar a l'edifici nou que es tornarà a aixecar allà mateix una vegada esbucat.

El mateix edifici, de bell nou

Els pressupostos de 2013 ja inclouen 750.000 euros com a fons de contingència per esbucar la finca. Amb tot, el batle xifrà ahir en 3 milions d'euros el cost total d'esbucar, reallotjar els veïns i tornar a construir l'edifici, cosa que és considerada per l'equip de govern. "Ens trobam en plena revisió de les Normes Subsidiàries, que classifiquen aquesta zona com a urbana. Per tant, comptam que abans de dos anys ja es podria tornar a començar a construir". Serà l'Ajuntament qui ho pagui, assegura.

stats