SANT JOAN
Part Forana 22/08/2013

El nou Catàleg de patrimoni protegeix 302 elements del poble

142 són dins del nucli, 120 béns en rústic i 43 jaciments

Joan Sitges
2 min

Sant Joan.Sant Joan ja disposa d'una eina fonamental per la protecció de la història del poble. El Catàleg de patrimoni, que s'ha aprovat definitivament, és "el fruit del consens entre totes les formacions polítiques i de la il·lusió de conservar el nostre patrimoni", explica el batle, Joan Magro (PP).

El document "s'ha aprovat i només falta esmenar-hi algunes errades, com la ubicació d'un pou que no queda clara, perquè el Catàleg estigui a disposició de tots", digué la primera vara.

El Catàleg de patrimoni de Sant Joan inclou 302 elements protegits que són un testimoni de la història del poble. En el conjunt s'inclouen 43 jaciments arqueològics. La majoria són restes d'estructures poc conservades, com la del poblat del puig Colom. Però també s'hi recullen onze coves, entre les quals destaca la cova Fosca de Meià, que va ser declarada monument històric i artístic l'any 1946.

Protecció

Tots els jaciments arqueològics gaudeixen del nivell de protecció integral. Això significa que només s'hi podran fer obres de conservació o restauració. La protecció integral també afecta alguna de les construccions més emblemàtiques del poble, com l'església parroquial o l'oratori de Consolació, però no els habitatges.

Amb tot, alguns dels edificis privats més emblemàtics del poble gaudeixen del nivell de protecció parcial. És el cas dels casals dels antics senyors que exemplifiquen la posada dels Calderers o la de Son Roig, i també dels casals que a partir del segle XIX es construïren els nous burgesos del municipi, com Can Soler i Cal Menescal Vell. El nivell de protecció parcial estableix que no es podran fer ampliacions dels edificis i que s'hauran de conservar les façanes i les parts essencials de cada casal, però es poden fer obres majors i canviar els usos dels edificis. Aquest nivell de protecció també afecta les grans possessions del terme, com sa Bastida, Son Brondo i Hortella Vell.

El Catàleg protegeix 122 edificis del nucli urbà, entre els quals hi ha 81 antigues posades de pagesos que avui dia funcionen com a residències privades i són una mostra de l'arquitectura tradicional del poble i de Mallorca. Gaudeixen del grau de protecció ambiental, que bàsicament en protegeix la volumetria i la façana que dóna al carrer perquè no es trastoqui la configuració del paisatge urbà tradicional.

stats