Publicitat
Publicitat

Algaida ajuda en la identificació dels cossos exhumats a Porreres

Habilita una partida de 3.000 euros i recorda que hi ha tres veïns algaidins a la fossa comuna excavada

L’Ajuntament d’Algaida ha previst una partida de 3.000 euros per a l’ajut en les despeses derivades de la identificació de les tres víctimes algaidines afusellades i enterrades a la fossa comuna del cementeri de Porreres, que en les darreres setmanes ha estat objecte d'exhumacions per part del Govern, en aplicació de la Llei de fosses i en coordinació amb el col·lectiu Memòria de Mallorca. D'aquesta manera, després de Porreres i Pollença, Algaida és el tercer municipi que donarà suport econòmic a les tasques que han de permetre identificar els cossos trobats fins ara (52), a l'espera de poder iniciar-e una segona fase.

Els tres algaidins dels quals es té constància ja sigui pel Registre Civil de Porreres i/o per testimonis de l’època que foren enterrats a la fossa comuna de Porreres són: Antoni Trobat Oliver Pixedis (1886-1937) i Jaume Janer Coll Mena (1872-1938), tots dos del poble d'Algaida, i Antoni Jordà Oliver Jordà, de Pina (1889-1937).

La batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet (PSOE), explica que des del Govern de les Illes balears es va demanar col·laboració als ajuntaments dels 30 municipis de Mallorca d’on provenien els republicans afusellats i enterrats al cementeri de Porreres. Allà es troba una de les 47 fosses localitzades i es considera la més gran de les Illes Balears que a hores d'ara pugui ser excavada, per tal de recuperar els cossos de desenes de persones assassinades. Per això, en la partida de Cultura dels pressuposts de 2017 aprovats dijous passat, l’Ajuntament d’Algaida hi habilità l’esmentada partida de 3.000 euros per fer front a les despeses d’identificació d’aquestes tres persones.

Mulet ha remarcat que l'Ajuntament també dona suport moral a les famílies i col·labora amb aquesta iniciativa de recuperació de la memòria, "perquè després de 80 anys es faci memòria i justícia a aquells que varen ser assassinats per defensar la llibertat i la democràcia".

 A banda dels tres republicans algaidins enterrats a Porreres i segons explica Rafel Antich en el seu llibre Memòria als republicans víctimes de la repressió feixista a Algaida durant la Guerra Civil de 1936, les altres víctimes són: Llorenç Antich Fiol, Joan Bibiloni Capellà, Rafel Clar Amengual, Felip Fontirroig Jaume, Joan Sixte Martí Galià i Lleonart, Rafael Ramón José Gamero Ginata, Sebastià Jaume Blascos, Miquel Jaume Fullana, Antoni Llull Fullana, Pere Llull Fullana, Pere Llull Mudoy, Joan Mesquida Plovins, Mique Mulet Pou, Miquel Noguera Rigo, Miquel Oliver Mir, Joan Oliver Santmartí i Bartomeu Sastre Garcies.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF