Tema del dia 27/05/2014

Una marca entre la CUP i els ‘indignats’

El Pati Descobert* Marc Guinjoan, Toni Rodon I Marc Sanjaume
2 min

Una de les grans sensacions de la nit electoral de diumenge van ser els gens menyspreables resultats de la formació política nascuda a l’estela del moviment del 15-M, Podem. Aquesta formació d’esquerres i alternativa ha sacsejat la política a escala estatal en sumar 1.245.000 vots i el 8% dels sufragis. A Catalunya el partit ha obtingut 117.000 vots i el 4,7% del total, gràcies en bona mesura al 5,2% recollit a la demarcació de Barcelona. A Lleida i Girona, en canvi, el partit no ha arribat al 2,5% dels sufragis i a Tarragona s’ha situat per sota del 4%.

Interpretacions prematures dels resultats podrien portar a assimilar aquests 117.000 vots amb els 126.000 que la CUP va obtenir en les passades eleccions catalanes. Tanmateix, el repartiment de vots tan poc homogeni entre Barcelona i la resta de províncies planteja alguns dubtes. Amb un districte únic com el de les europees, i si els vots realment provinguessin de potencials votants de la CUP, el que hauríem d’esperar serien percentatges similars per a Podem a tot arreu del territori català. La cosa, però, no ha anat així: el seu suport a Barcelona és molt més alt que a la resta de províncies.

L’evidència anecdòtica dels resultats en diferents municipis ens acaba de confirmar la idea que, malgrat que una part de les bases electorals de la CUP s’hauria pogut decantar per aquesta formació, el seu gruix de vots podria provenir d’una altra banda. Així, el partit ha obtingut els millors resultats electorals en municipis de la conurbació de Barcelona, zones amb molta població nascuda fora de Catalunya on el PSC havia estat sempre fort: Badia del Vallès (10,3%), Barberà del Vallès (9,7%), el Prat de Llobregat (9%), Sant Boi (8%) i Cornellà i Cerdanyola del Vallès (7,4%).

Si en lloc de fixar-nos ens els resultats electorals de diumenge ens mirem quines són les persones que a les enquestes del Centre d’Investigacions Sociolòques (CIS) afirmaven que votarien Podem en les eleccions europees, veiem com, més enllà del seu perfil marcadament d’esquerra i extrema esquerra, el votant d’aquesta formació és majoritàriament un home jove o de mitjana edat (entre els més grans de 65 anys el suport sembla pràcticament inexistent) i amb elevats estudis.

Decantats per la independència

De les poquíssimes persones enquestades pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que mostraven la intenció de votar Podem, sembla desprendre’s que el votant d’aquesta formació a Catalunya seria partidari d’una organització federal per a Espanya o directament de la independència, i que en un hipotètic referèndum sobre el futur de Catalunya tindria tendència a votar .

Amb tot, els sorprenents resultats electorals de Podem i l’augment de la cobertura mediàtica que se’n derivarà en els pròxims anys ens permetrà, a poc a poc, anar coneixent una formació que, avui, encara és una incògnita.

stats