EBOLA, ALERTA SANITÀRIA
Tema del dia 10/10/2014

L’estat de l’auxiliar d’infermeria infectada d’Ebola es deteriora

La Comunitat de Madrid afirma que la situació de Romero és “molt crítica”

Elisabet Escriche / Joan Serra
4 min
AÏLLAMENT
 Una de les plantes de l’Hospital Carlos III de Madrid on estan aïllats Teresa Romero i set altres pacients en observació.

BarcelonaDes de l’Hospital Carlos III no van arribar, durant la jornada d’ahir, informacions que apuntessin a una millora de l’estat de salut de Teresa Romero, l’auxiliar d’infermeria infectada per Ebola, el primer cas de contagi a Europa. Mentre es feien més evidents els errors en el protocol d’actuació desplegat pel govern espanyol i la Comunitat de Madrid per evitar una propagació del virus -després de la repatriació dels dos missioners infectats a l’Àfrica-, la situació de l’auxiliar d’infermeria havia anat empitjorant a mesura que avançava el dia. Els precedents dels religiosos infectats, Miguel Pajares i Manuel García Viejo, no remetien a una solució satisfactòria.

La informació mèdica de Romero parlava de dificultats respiratòries greus. Fins i tot el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, va admetre que l’estat de salut de l’auxiliar d’infermeria havia empitjorat considerablement. “En aquests moments té una afecció importantíssima i la seva vida està en greu risc com a conseqüència del virus”, va expressar González en una intervenció a l’Assemblea de Madrid. El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, va assegurar que estava en una situació “molt crítica”. El germà també va comunicar als mitjans de comunicació -visiblement commocionat quan sortia de l’Hospital Carlos III- que l’evolució no era bona. Els metges li havien demanat que acudís al centre hospitalari per disposar de tota la informació.

Les declaracions dels últims dies havien assenyalat l’auxiliar d’infermeria com l’única responsable del contagi. I el més bel·ligerant ha sigut el conseller de Sanitat madrileny, que ha posat en dubte la professionalitat de Romero. Tanmateix, van transcendint errors de coordinació en els protocols per controlar l’Ebola. Un exemple dels errors és el que ha relatat Juan Manuel Parra, el metge que va atendre Romero al servei d’urgències de l’Hospital d’Alcorcón. Parra va escriure una carta als seus superiors, reproduïda pels diaris El País i El Mundo, en què denunciava les condicions en què va treballar.

Preocupació a Alcorcón

Responsables de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) van alertar que Romero podria haver sigut pressionada en la declaració en la qual apuntava que s’hauria tocat la cara amb un guant del vestit de protecció. En una intervenció davant de la premsa, Manuel Torres i África Díaz, delegats del CSIF a l’Hospital Carlos III, van criticar que fos interrogada a la seva habitació. A més de Romero, set persones, entre les quals hi havia el seu marit, estaven ingressades ahir d’acord amb el protocol fixat pel ministeri de Sanitat. L’última a entrar a l’hospital va ser un metge del sistema d’emergències madrileny.

En paral·lel a l’evolució de Romero i la resta de pacients, a Alcorcón es respirava ahir indignació. L’Ajuntament i la Comunitat de Madrid van convocar els veïns de l’auxiliar d’infermeria per informar-los de la malaltia, del risc de contagi i dels protocols oficials. Però de la reunió encara en van sortir més enfadats. Les autoritats van confirmar que, quatre dies després de donar-se a conèixer el cas, Sanitat encara no havia desinfectat l’ascensor, l’escala i les zones comunes de l’edifici. Tot i això, l’epidemiològic que impartia la xerrada només va fer que carregar contra els mitjans de comunicació pel fet de crear alarmisme i va dir que és impossible el contagi en un ascensor només perquè la infectada premés un botó. Després de la pressió dels veïns i del mateix epidemiològic, la Comunitat de Madrid va assegurar que es faria la desinfecció, però els veïns s’ho agafaven amb certa dosi d’escepticisme. “Tot just ahir van aconseguir posar-se en contacte amb el veí de davant de la infectada per informar-lo, i tot i haver estat en contacte amb ella avui era a la reunió!”, exclamava Luis Fernández, un dels veïns.

La crisi d’Ebola ha provocat la renúncia d’infermers voluntaris per treballar a les plantes del Carlos III on s’atenen les persones aïllades pel virus. El motiu, segons va denunciar ahir la vicesecretària provincial del sindicat d’auxiliars d’infermeria (SAE), Elvira González, és que “les condicions de seguretat no són les adequades”. “Hi ha treballadors que estan renunciant al contracte per no haver-hi d’entrar”, va explicar González.

La UE estudia imposar mesures als aeroports

Els experts en seguretat sanitària de la Unió Europea debatran la setmana que ve si és necessari imposar mesures als aeroports comunitaris per minimitzar el risc de contagi de l’Ebola en territori europeu. Europa podria fer com els Estats Units, on en alguns aeroports es controla la temperatura dels passatgers que arriben procedents de països africans on s’ha estès la malaltia. Si no hi ha consens entre els Vint-i-vuit, els països que vulguin podran posar en marxa la mesura individualment.

Salut ha analitzat 28 casos sospitosos a Catalunya

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, va revelar ahir al Parlament que els equips de vigilància epidemiològica han analitzat 28 possibles casos d’Ebola des de principis d’agost (26 adults i dos nadons), però en només dues ocasions han presentat l’evidència mínima necessària per activar el protocol i procedir a aïllar-los. Tots dos es van produir durant els últims dies d’agost i van ser descartats després que els fessin les analítiques pertinents.

Mateu, que va comparèixer a la comissió de salut del Parlament amb el cap del servei d’epidèmies de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, va demanar no “tensionar” els professionals sanitaris. Mateu va constatar que “la por comporta comportaments irracionals”, però va assegurar que la ciutadania pot estar tranquil·la perquè el sistema sanitari està preparat per afrontar emergències. Trilla va fer una crida a actuar als països més afectats per l’epidèmia -la República de Guinea, Sierra Leone i Libèria- perquè es manté la possibilitat d’un contagi a Europa.

stats