Tema del dia 10/02/2015

Enèsim clam europeu contra l’opacitat suïssa

‘Narcos’ i ‘senyors de la guerra’ van usar un sistema que l’HSBC situa en el passat

A.m.v.
2 min
La periodista franco-alemanya Vanessa Mock és la portaveu de la Comissió Europea per a assumptes financers.

BarcelonaL’abril del 2009, en la cloenda d’una reunió del G-20, Nicolas Sarkozy s’emportava els titulars amb una frase per al record: “L’època del secret bancari s’ha acabat”. Com s’ha vist amb el temps, el president francès pecava d’optimisme. Fins a dia d’avui la poderosa indústria financera suïssa ha mantingut el seu principal bé, el secret bancari.

Un dels fets més rellevants de la informació coneguda ara demostra que era el mateix HSBC el que proposava als clients els mecanismes per evitar les autoritats tributàries. Això incloïa la creació d’entramats empresarials, l’ús de testaferros i la interposició de paradisos fiscals per poder amagar a les autoritats fiscals dels diferents països qui eren els veritables propietaris dels fons dipositats a l’entitat.

Entre els beneficiaris d’aquests sistemes, a més d’artistes i esportistes de tot el món, s’hi han trobat narcotraficants i fins i tot senyors de la guerra. El mateix HSBC va fer públic un comunicat, des de la seva seu central, al Regne Unit, en què admeteia que els seus controls havien fallat en el passat. Segons el banc, els controls de la seva filial suïssa, adquirida el 1999, eren “significativament més baixos” que els de la central. L’Associació Suïssa de Banquers també es va afanyar a assegurar que “no està preocupada” perquè les males pràctiques han desaparegut.

Brussel·les: objectiu 2018

La Comissió Europea va assegurar ahir mateix que està negociant amb Suïssa per posar fi al frau fiscal amb la intenció de donar-lo definitivament per acabat el 2018. “Aquestes revelacions confirmen que el secret bancari s’ha utilitzat per evitar el pagament d’impostos”, va dir la portaveu de finances de l’executiu europeu, Vanessa Mock. El cert és que la UE i Suïssa ja van negociar un acord sobre fiscalitat el 2004.

A més, al Parlament britànic s’ha anunciat una investigació a l’HSBC. “Aquestes revelacions mostren una indústria del secret global al servei d’una elit adinerada”, va afirmar la laborista Margaret Hodge.

Més contundent és el jutge belga que ha comunicat a la fiscalia que ja prepara ordres de detenció contra dirigents de l’HSBC.

stats