Fotoassaig
Suplements 04/02/2022

Trobar un lloc al món

2 min
Trobar un lloc al món

Segons l’INE, la població espanyola ha augmentat al voltant d’un 38% des del 1975 fins al 2021. S’ha passat d’uns 34,2 milions d’habitants a 47,2 milions, però aquest augment no s’ha notat igual a tot arreu. “La feblesa estructural de la nostra indústria provoca un efecte dòmino que acaba amb la despoblació de la nostra geografia”, explica el fotògraf documental Samuel Nacar (Barcelona, 1992), que aquesta setmana ha inaugurat l’exposició Cartas a Mariví. La búsqueda de nuestra generación para encontrar un lugar en este mundo, que es podrà visitar fins al 19 de març a l’escola Efti (Centre Internacional de Fotografia i Cinema) de Madrid. La mostra, produïda i comissariada per la Fundació Photographic Social Vision, és el resultat de la segona edició de la Beca Joana Biarnés per a joves fotoperiodistes.

Nacar va recórrer i fotografiar més de 10.000 quilòmetres de perifèria espanyola per explorar el passat, el present i el futur de la indústria a Espanya, l’imparable procés de desindustrialització que s’estén pel territori i per províncies que van ser riques i ara veuen com els seus joves no hi tenen futur. El fotògraf dona veu a aquesta generació convençuda que allà on van néixer no podran exercir la feina per a la qual s’han format, optar a comprar un habitatge o ni tan sols plantejar-se formar una família.

Fotografia de la central tèrmica de Soto de Ribera. És una instal·lació termoelèctrica a prop del riu Nalón, a pocs quilòmetres d’Oviedo (Astúries). Utilitza un cicle combinat de carbó i gas, però a causa de la descarbonització d’Europa, Espanya tancarà totes les centrals elèctriques de carbó abans del 2030.
Lucía Alcaine posa davant d’un hotel que porta anys tancat. Marxarà a Bilbao a estudiar perquè a Andorra, a Terol, no pot estudiar el que vol. La central tèrmica que alimentava de feina el poble i la comarca va tancar el juny del 2020.
El peu d’una torre eòlica a prop de Lugo.
Una imatge de cartells de publicitat als afores de la ciutat de Linares, a Jaén.
Una imatge de teles utilitzades per netejar el plom en una antiga mina de Linares, a Jaén.
stats