Suplements 16/07/2021

El sol en els nins

Si no tenim cura dels nostres petits, les seves pells recordaran aquest dany i el podrien convertir en un mal futur en l’edat adulta

Jorge Muñoz
3 min
Cal protegir-se del sol sempre.

Els pediatres mai no ens cansarem de parlar sobre aquesta qüestió. Curiosament, és un tema que, més que suscitar preguntes per part de les famílies, treim nosaltres a la consulta. 

Espanya és un estat de sol, i a les Balears pot ser bastant fort. Hem de cuidar-nos, ja no només en el nostre entorn familiar com a pediatres, sinó cuidar els nostres pacients, tant d’aquí com de fora. Amb els estrangers ens hem trobat en situacions una mica extremes, com ara cremades solars importants i cops de calor que en moltes situacions necessiten ingrés hospitalari.

Haureu sentit en més d’una ocasió que la pell té memòria. És una gran veritat. Està molt demostrat que aquesta memòria comença en la infància. Si no tenim cura dels nostres petits, la seva pell recordarà aquest dany i es podria convertir en un mal futur en l’edat adulta. Parlam dels càncers de pell, com els melanomes, basocel·lulars, espinocel·lulars. Ja no només és important cuidar-los des de ben petits, sinó també educar-los, que aprenguin que és molt necessari tenir cura d’aquest òrgan tan important com és la pell.

El primer que hem de saber és quan podem anar a la platja, el camp o la piscina durant aquests mesos d’estiu. Aconsell evitar les hores entre les 11 i les 17 h. Hi ha un munt d’hores durant el dia en què en podem gaudir. Si ets matiner, gaudeix de les primeres hores de sol amb els teus petits. Si el dia se t’ha llançat a sobre, els raigs de l’horabaixa són fantàstics i molt benignes per gaudir-ne també. Un truc que sempre aconsell és el de fixar-se en la longitud de l’ombra. Quan la longitud de la teva ombra a terra, estant dret, és igual o més gran que la teva alçada, és bon moment per exposar-se al sol. Vol dir que els raigs solars no incideixen tan verticalment i hi ha menys risc de patir cremades. 

No cal dir que els nadons de pocs mesos és millor no exposar-los al sol durant els mesos càlids. Capell i para-sol són suficients. Quan hi ha d’haver exposició solar, i si el petit té més de sis mesos, podem utilitzar les cremes protectores, les de factor de protecció 50. Aplicau-les cada dues hores, si és necessari. També em demanen amb certa freqüència sobre aquests vestidets fins protectors del sol per banyar-se a la mar o la piscina. La meva resposta és que endavant, van beníssim. 

El sol també pot fer mal durant els mesos d’hivern, i als llocs amb neu més encara, perquè la neu és un gran reflector, així que, allà, hem de prendre les mateixes mesures. 

Protecció solar

Què significa el factor de protecció solar? Diguem que la teva pell, sense protecció i exposada al sol, tarda cinc minuts a començar a posar-se vermella. Si posam un factor de protecció 10, tardarà deu vegades més, és a dir, 50 minuts. Si el factor és de 50, tardarà 250 minuts. 

També és cert que no tots tenim la mateixa pell. Hi ha sis tipus de pells. La I és la més blanca, amb pèl albí, ulls molt clars, es crema amb molta facilitat, i la VI és marró fosca, negra, pèl negre, afro, no es crema mai. De l’I a la VI es va fent més fosca i resistent al sol. 

Una altra de les conseqüències del sol, a part del dany en la delicada pell de l’infant, és el risc de patir un cop de calor, la qual cosa és greu. Un cop de calor pot portar conseqüències nefastes, que poden arribar a la mort. L’origen és l’exposició prolongada a altes temperatures. Els símptomes podrien ser mal de cap, nàusees o vòmits, confusió mental, de vegades convulsions, fins i tot el coma. La pell pot tornar vermella o pàl·lida, i hi pot haver respiració agitada i pols accelerat. En cas de sospita de cop de calor, s’ha de telefonar sempre al 061 i començar a refredar l’afectat, si fes falta introduint-lo en aigua freda, col·locant pedaços freds, oferir begudes fredes... Fred, fred i més fred. En casos d’ingrés hospitalari se li administrarien sèrums freds per via endovenosa. 

Vitamina D

Estic parlant de la importància de protegir-se del sol. Sí, és molt important, però no ens oblidem dels nivells de vitamina D en els més joves. Aquesta vitamina, com bé sabreu, és indispensable per al correcte metabolisme de l’os, per a la captació adequada de calci. S’han descrit casos en què els nivells en sang no arribaven als mínims òptims per un excés de protecció, i fins i tot per por de sortir al carrer. Això és com tot a la vida, cal tenir sentit comú i cercar un equilibri en les coses. 

I per acabar, protecció ocular, sempre amb ulleres de sol homologades per la Comunitat Econòmica Europea, que es poden utilitzar a partir de pocs mesos d’edat.

stats