Organització

Aquests són els secrets per fer una bona maleta

Us oferim una sèrie de consells indispensables abans de marxar de vacances perquè no us deixeu res ni la carregueu en excés

5 min
Una dona fent una maleta

BarcelonaMolta gent aquests dies s'enfronta a un dels moments més temuts i incòmodes abans de marxar de vacances: fer la maleta. És una frase limitada al verb fer, però implica moltes més accions que cal tenir en compte. Planificar, escollir, decidir, pensar, organitzar. Fer una maleta per marxar uns dies o setmanes pot convertir-se en un maldecap si no ho gestionem amb temps, paciència i previsió. Per si penseu que us espera un infern més que un tràmit, us donem alguns consells indispensables per fer la maleta amb l'ajuda d'Eva Ruiz, organitzadora professional i creadora de La Ordenada.

1. Fes una bona previsió a partir d'on vas i quants dies marxaràs

És bàsic saber fer una maleta en consonància amb el destí de les nostres vacances i basant-nos en el temps que preveiem que farà. Avui en dia és molt fàcil accedir a aplicacions amb previsions meteorològiques de tot el món. Consultant-les tindrem una primera idea de la temperatura que ens trobarem al lloc escollit, tot i que normalment en som prou conscients si estem a anant a un lloc relativament càlid o, altrament, s'espera fred. Un cop tenim clar el que ens podem trobar, és moment de saber què ens enduem: "Depenent del viatge, és possible que necessitem alguns canvis de roba al dia. Com a mínim hem de portar un conjunt o vestit per passar el dia, per visitar la ciutat o fer excursions, i un altre per sopar al vespre després de dutxar-nos. I no ens descuidem de la roba interior: per poc que fem, hem de portar un recanvi complet per dia", detalla Eva Ruiz.

Les condicions que esperem també ens serviran per fer-nos a la idea del tipus de calçat i complements que han d'entrar a la maleta. "Si volem portar una gorra, un barret, alguna motxilla per a les sortides o una bossa per portar el necessari per sortir a sopar", enumera la responsable de La Ordenada. Una informació útil per estalviar-nos haver-la de carregar massa és saber si allà on anem hi ha servei de bugaderia.

Dues persones passejant amb maletes per Barcelona

2. Fes una llista completa per no deixar-te res ni incloure massa coses

Ens ha passat a tots: tenim tendència a sobrecarregar les maletes amb massa roba que després no ens posarem i que haurem carregat durant totes les vacances. Ens fa por deixar-nos res a casa i acabem fent tot el contrari, omplint massa la maleta. La clau perquè no ens passi és escriure una llista, feta amb temps i tenint en compte els dies, el destí i les necessitats del viatge. A partir d'aquí actuar amb conseqüència: "Cal posar seny i portar màxim un parell de no fos cas que no ocupin massa espai", aconsella Ruiz. Segons l'especialista, la clau és fer la maleta amb previsió, ja que ens ajudarà a "recordar el que és necessari i no deixar-nos res d'important".

A més, hem de tenir en compte que a quasi tot arreu, per lluny que sigui, segurament tindrem alguna botiga a mà per si hem de comprar res que ens hàgim deixat o tenim alguna urgència a causa de, per exemple, un canvi sobtat de temps. Això sí, quan es tracta de medicaments o una cosa important per a la salut, cal vigilar especialment de no deixar-nos-ho a casa: "Serà el primer que apuntarem a la llista i ben marcat", explica La Ordenada. Un cop acabada la llista, comença el procés de triar la roba que ens voldrem endur.

3. Organitza la maleta per conjunts

Una escena que es repeteix sempre que marxem de vacances és la de la maleta oberta sobre el llit o una taula i totes les coses que ens volem endur al voltant. Ja hem planificat tot el que necessitem per passar les vacances, hem decidit les peces seleccionades i arriba el moment que tot entri a la maleta. El consell de l'especialista és: "Agrupeu la roba per conjunts, en funció de com hàgiu planificat el dia a dia. Així serà més fàcil desfer la maleta quan arribem, ja que al nostre allotjament la podem organitzar de la mateixa manera". Eva Ruiz recomana fer servir bosses de roba amb cremallera per a les peces petites, com la roba interior o banyadors. Així, un cop hem arribat, només haurem de col·locar la bossa dins un calaix i anar agafant el que necessitem sense desfer-ho cada vegada.

Mentre fem la maleta, la clau és que dobleguem cada peça fent un rectangle llarg i després la caragolem sobre ella mateixa. "Anem fent rotlles amb cada peça i els anirem col·locant un al costat de l'altre", detalla l'especialista. A mesura que l'anem construint, hem de pensar en la seva arquitectura, ja que a la banda superior ens hi hauran de cabre les bosses amb la roba interior, les peces petites i el necesser.

Cal tenir en compte com col·loquem les peces perquè hi entrin bé i sense arrugar-se

4. Tingues una bona maleta (amb ampliació)

És important el model de maleta, especialment pel que fa a la mida, sobretot depenent dels dies que marxem fora. Eva Ruiz recomana models de maleta dels que poden ampliar-se: "Tenen unes cremalleres al voltant que permeten fer-la més gran o més petita. Quan prepares la maleta ho fas amb la mida reduïda, que ja és prou gran, d'aquesta manera saps que, encara que compris alguna cosa o no posis la roba tan ben posada a la tornada, només ampliant-ne la capacitat hi cabrà tot". Idealment, ha de ser un model que un cop buida pesi el menys possible. A més, una altra cosa rellevant: que tingui rodes de bona qualitat. Com a característiques complementàries, és recomanable que siguin resistents i que disposin de bones cremalleres i tanca de seguretat.

5. A la tornada no cal separar la roba neta de la bruta

L'especialista en organització diu que, a l'hora de tornar a casa, no cal separar la roba neta de la bruta. L'aposta és rentar tota la roba que no t'hagis posat quan tornis. Així, un cop estigui sec, ja anirà tot directament a l'armari ben net i polit. "Encara que estigui neta, també s'haurà arrugat, així que rentant-la i estenent-la bé un cop som a casa ens evitarem haver de planxar-la", aconsella Ruiz. Però si, en canvi, no penses rentar la roba que no t'has posat aquestes vacances, valdrà més que posem la bruta en una bossa separada. Si escollim aquesta opció, col·locarem a un cantó la roba neta, al mig hi ficarem regals o records i la bossa amb la roba bruta al costat que quedi lliure.

6. No t'angoixis si et sembla que, al tornar, la maleta ja no tanca

No està passant res d'estrany si aquella mateixa maleta que feia 15 dies era perfecta i tancava i ara sembla que no tanqui tot i portar-hi exactament el mateix. Tot plegat es deu a les ganes amb què fem la maleta a l'anada i la tornada. "Quan preparem la maleta per marxar ho fem amb moltes ganes i amb molta cura, aprofitant bé tots els espais i racons que ens queden lliures. A l'hora de tornar ja no som tan endreçats", diu Ruiz. A això cal afegir-hi la bossa de la roba bruta, on tendim a posar les coses tal com cauen. Al final, no hi ha manera que la maleta tanqui. Per aquest motiu, l'experta torna a recomanar maletes ampliables o ficar-hi una motxilla ben plegada per poder portar-la de bossa de mà a la tornada i posar-hi el que no ens càpiga a la maleta gran.

7. Si voles amb 'low cost', agafa tires de sabó

En el món dels vols i les companyies low cost s'acostuma a intentar com sigui no facturar l'equipatge. Quan és un viatge relativament curt, es pot portar una maleta de mà petitona i que depèn de les mides de cada companyia. Eva Ruiz ja ho adverteix: "Maleta petita i viatge de molts dies és un maldecap". Segons l'especialista en organització caldria anar amb el mínim, però llavors hi afegiríem unes tires de sabó per rentar la roba que es desfan en l'aigua: "No pesen gens, no ocupen espai i són molt pràctiques. D'aquesta manera podem rentar una samarreta en un moment donat a l'hotel o a l'apartament on som". Un consell més: si hem de dur jaqueta, ens la lliguem a la cintura per pujar a l'avió perquè no ens ocupi espai a la maleta.

stats