Fotografia
Suplements 04/09/2022

Revela't, l'antídot contra el 'tempus fugit'

El festival de fotografia analògica arriba al desè aniversari amb 57 exposicions que aborden el pas del temps i un creixent interès dels joves per les fotos sense pantalles

3 min
Una de les imatges de Deanna Dikeman, participant en el Revela'T d'enguany.

El festival Revela'T torna del 9 de setembre al 2 d’octubre amb 57 exposicions centrades en la fotografia analògica. El seu desè aniversari motiva el fil conductor d’enguany, Tempus fugit, que convida els participants a compartir la seva interpretació del concepte del temps a través de la fotografia. Aquest Revela’T ret homenatge a Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955), un dels grans renovadors de la fotografia al país, mitjançant HeghDI’ vem ghaH, tu’lu’, DINOSAUR, una mostra inèdita inspirada en la figura del dinosaure. Per a Fontcuberta, “el dinosaure és una important icona cultural, que substitueix el mite del dragó de les civilitzacions ancestrals”, destaca el festival. Avui no és real, però ho va ser i ens entestem en fer-lo reviure –amb la clonació de Jurassic Park, rèpliques en parcs d’entreteniment o amb fòssils de les reconstruccions paleontològiques–, així que “fotografiar dinosaures fa reviure el conflicte de la realitat amb la il·lusió”, reflexiona Fontcuberta.

Una de les fotografies de la mostra inspirada en la figura del dinosaure.

L’epicentre del Revela’T és Vilassar de Dalt (Maresme) i s’hi concentren 36 exposicions –el gruix a l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Garbat–, però en el marc del Revela’T Circuit també n’hi ha nou a Barcelona i les 12 restants es reparteixen entre Mataró, Premià de Mar, l’Hospitalet de Llobregat, Torroella de Montgrí, Villanueva de la Serena (Badajoz) i Madrid, així com per primera vegada a Burgos i a fora de l’estat espanyol, a l’Alger (Algèria). Del 16 al 18 de setembre el festival celebra el cap de setmana principal, amb la conferència inaugural a càrrec de Fontcuberta, el Market Fotogràfic i les Jornades Professionals, mentre que l’1 d’octubre es farà una festa pel desè aniversari i el Photobook Day, dedicat al fotollibre.

Entre les mostres essencials del Revela’T figuren les de projectes fotogràfics que abasten diverses dècades, com el de la fotògrafa de l’agència Magnum Alessandra Sanguinetti, que ha retratat durant més de vint anys la vida de dues cosines que viuen en una granja als afores de Buenos Aires; el d’Alexey Titarenko, que ha fet un ús magistral de la llarga exposició per capturar el desordre de les multituds que ocupaven Sant Petersburg en un altre temps, i el de Deanna Dikeman, que mostra un recorregut fotogràfic sobre tota una vida plena d’adeus als Estats Units, després que, durant 27 anys, hagi fet una última foto des del cotxe cada cop que s’ha acomiadat dels seus pares quan els ha anat a veure.

Fotografia de la Belinda, una de les cosines, embarassada de nou mesos.
Fotografia d'Alexey Titarenko fent servir la llarga exposició.

Recorregut per múltiples països

L’artista guatemalenc Luis González Palma presenta Constelaciones de lo intangible, que reflexiona sobre la condició humana a través d’un recorregut paral·lel a la història de l’art amb mencions al Barroc, la pintura prerafaelita i als dos corrents antagònics que han marcat l’art llatinoamericà durant el segle XX, la figuració i l’abstracció. També sobresurten les propostes de la fotògrafa japonesa Tomoko Nagakawa, que exposa les seves imatges visualment minimalistes però imaginativament expansives, i de l’autor de culte nipó Jun Shiraoka, que mostra el seu treball íntim format per paisatges urbans i interiors, que atresora la col·lecció Henry Bellan-Huchery.

Fotografia de Luis Gonzalez Palma

El desè aniversari del Revela’T també coincideix amb el renovat interès que suscita la fotografia analògica. El director, Pep Mínguez, recorda que quan el festival va néixer, el 2013, es va convertir en “l’únic del món” dedicat exclusivament a l’analògica i una dècada després ja n’hi ha una vintena, molts dels quals sorgits de Vilassar de Dalt. “Al principi tot portava l’adjectiu de nostàlgic”, rememora, però ara el boom de l’analògica ve sobretot per gent jove que ja ha nascut en l’època digital. “No tenen cap sentiment de nostàlgia, ells no ho havien fet mai, sinó que hi troben altres virtuts”, subratlla, com ara la materialitat –no només mirar a través d’una pantalla– i l’espera que suposa tot el procés fins al revelat: “Un cop ho fas, no ho tens de seguida”. Malgrat el boom, el festival busca garantir la seva continuïtat amb la campanya Fes-te AMIC/GA de Revela’T i, de cara a l’any que ve, preveu tornar als orígens i celebrar-se al maig en comptes del setembre.

stats