13/06/2021

Renta’t el cap

3 min
Renta’t el cap

Una dutxa sense rentar-se el cap no és una dutxa. Això és una obvietat que hem experimentat totes les persones que tenim melena llarga i en alguna ocasió les presses matinals ens han dissuadit de mullar-nos el cap per no haver d’invertir temps a desenredar, pentinar i assecar la cabellera. S’aconsegueix una higiene bàsica però no la sensació de benestar que comporta una bona dutxa. És molt més que una qüestió de neteja. És un tema mental.

Hi ha estudis de psicologia que expliquen per què sota la dutxa i immediatament després el cervell i la creativitat funcionen a ple rendiment fins i tot sense pretendre-ho. Primer per les condicions de tranquil·litat: és un espai tancat, solitari i sense interrupcions on actues sense pensar en el procés de neteja que estàs desenvolupant. Et dutxes de manera automàtica. Això t’allibera mentalment. La relaxació augmenta els nivells de dopamina i fa que el nostre cervell es focalitzi en algunes idees concretes. Augmenta la lucidesa i la creativitat. Per tant, facilita també la presa de decisions complicades.

El benestar d’una dutxa s’ha convertit fins i tot en el lema de vida d’algunes persones. Anya Hindmarch és una famosa dissenyadora d’accessoris britànica que ha creat un imperi que porta el seu nom. Té més de cinquanta botigues de luxe arreu del món que generen beneficis multimilionaris al cap de l’any. Alguns dels seus selectes dissenys han format part de la cistella d’obsequis que es dona als nominats abans de la gala dels Oscars. Les seves bosses són mundialment famoses perquè a part del seu disseny atrevit s’ha posicionat amb missatges a favor de la sostenibilitat amb l’edició I’m not a plastic bag i ha dissenyat col·leccions que donaven suport a causes solidàries amb els més desafavorits o a la lluita contra el càncer. El confinament la va obligar a aturar la seva hiperactivitat laboral i va escriure un llibre titulat If in doubt, wash your hair. En el llibre explica la seva trajectòria no des d’una actitud triomfadora sinó des de la quotidianitat d’una dona que també ha fracassat de tant en tant i s’ha vist sobrepassada per les dificultats de conciliar la carrera professional amb la vida familiar. Ella té cinc fills. Quan va conèixer qui seria el seu marit, ell era viudo i tenia tres fills molt petits. Hindmarch es va convertir en la seva mare i després va tenir dues criatures més.

En el llibre comença explicant que la pregunta que li fan més sovint és quin consell donaria a les dones ocupades i confessa que la seva resposta sempre és la mateixa: “En cas de dubte, renta’t el cap”. L’empresària explica: “És una resposta que totes les dones semblen entendre de seguida. Com a mínim els provoca un somriure, cosa que demostra que saben a què em refereixo. D’una banda, sé que és una resposta massa lleugera, trivial. Però literalment defineix de la millor manera que bé que em sento quan tinc els cabells acabats de rentar: més segura de mi mateixa, amb els ulls més brillants i amb la força per afrontar la situació que sigui. De l’altra banda, crec que la meva brometa també connecta amb la idea que tots nosaltres, i especialment les dones, som persones plenes de dubtes. Suposo que tots els que somriuen quan els dono el meu consell estúpid ho relacionen amb aquest fet. Això em fascina. En trobar la manera que les persones puguem viure sense tants dubtes. És curiós perquè sovint no n’aprens fins que tens més de cinquanta anys”. Ara que Hindmarch en té cinquanta-tres, amb el seu llibre ens vol explicar no tant el secret de l’èxit sinó el truc per ser menys cagadubtes: rentant-nos el cap. En el pitjor dels casos, els més cagadubtes només ho notaran en la factura de l’aigua.

stats