Suplements 01/03/2022

¿És possible menjar (bé) per 10 euros?

La resposta és que sí, i que també s'hi pot trobar qualitat. Fem un repàs a vuit propostes amb preus econòmics i bon menjar

5 min
Un plat d'escudella del bar Gelida de Barcelona

BarcelonaPer 10 euros –o una mica més– és possible entaular-se per menjar un menú (de migdia, especialment) arreu del país. I, a més, llepar-se’n els dits. Amb aquest preu, hi ha restaurants que ofereixen primer plat, segon plat i postres. Molts altres opten per un únic plat i postres. I encara n’hi ha que proposen menjar les tapes del dia. O fins i tot un bufet de primers plats. De fórmules creatives perquè la butxaca no se’n ressenti n’hi ha mil i una, i algunes de les més reeixides són les del menjar per emportar. En aquests casos, hi ha restaurants que abarateixen el preu si el comensal porta la carmanyola al restaurant. 

Malgrat això, Philippe Regol, que es considera observador gastronòmic, diu que és molt difícil que als propietaris dels restaurants amb menús de 10 euros els surtin els números, perquè hi ha diferents factors que ho impedeixen. “Si es vol comprar un producte correcte per cuinar, pagar també amb correcció el personal i, a més, hi afegim el cost del lloguer i del manteniment, diria que és gairebé impossible”, sosté. I l’argumentació els restauradors l'entenen i la subratllen, però responen que una de les maneres per sortir-se’n és “repetir taules”, és a dir, oferir diversos serveis per a un mateix àpat, a les 13 h, a les 14 h, o a les 15 h, per exemple. Sigui com sigui, són opcions ben estudiades, que funcionen i que atreuen una part de la població que, per feina, necessita dinar fora de casa. Us recomanem vuit bars-restaurants que tenen menús entre 10 i 14 euros.

Diferents plats del restaurant El Gat.
1.

Restaurant El Gat

Tàrrega

Avinguda de l’Onze de Setembre, s/n

El restaurant El Gat ofereix un menú a 11,40 euros. Com a plats, es poden triar tots els que estan exposats en el bufet, i se’n poden agafar tants com es vulgui (amanides, guisats, verdures i més). El preu també inclou les postres, el pa, la beguda i el cafè. Les postres també són de bufet; és a dir, se’n poden escollir a cor què vols, igual que els plats. El menjar és correcte, l’espai és agradable, molt il·luminat, i el restaurant està dins del Grup Alba, impulsor d’un projecte d’economia social, que forma part del Grup Alba, que dona feia a persones amb discapacitat i risc d’exclusió social de la comarca de l’Urgell i la Segarra.

2.

Can Guix

Olot

C. Mulleres, 3

És el restaurant on els pagesos de la comarca esmorzen quan van a mercat. I amb aquesta afirmació ja hi va inclòs un bon senyal, bona taula i bon menjar. La sípia amb pèsols és un dels plats que hi podreu menjar, i també les truites farcides al gust del client, brandades, lluç i calamar a la planxa, tripes, entrecots, mandonguilles amb pèsols o amb xampinyons i més. A Can Guix cada dia proposen un plat del dia, que té un cost de 3 euros: els dilluns, macarrons; els dimarts, cigrons o llenties; els dimecres, patates a la cassola; els dijous, arròs a la cassola, i els divendres, fideus a la cassola. Gastar-se 10 euros a Can Guix vol dir menjar entre dos i tres plats ben complets. I fer-ho amb qualitat.

3.

La Carmanyola

Girona

Carrer de Francesc Eiximenis, 8

A La Carmanyola, expliquen que fan cuina vegetariana senzilla, tant per esmorzar com per dinar. I per emportar. A qui porti la carmanyola, l’àpat li surt per 6,50 euros. Un euro més si l’establiment ha de posar el recipient. Entre altres primers, els plats que preparen són: hummus de cigrons, cremes de verdures i amanides (ben completes, tant de pasta com d’enciam). I de segons, llenties estofades, cuscús amb moniato, porro i julivert. De postres, per triar-ne una, mousse de xocolata, púdings o pastissos de formatges.

La Montserrat, mare dels germans Roca, a la cuina del seu restaurant de tota la vida Can Roca.
4.

Can Roca

Girona

Ctra. de Taialà, 42

A la ciutat de Girona, al barri de Taialà, hi ha el Can Roca, el que els gironins anomenen "el de tota la vida”, que vol dir que és el restaurant dels pares dels germans Roca. Els seus menús són els que alimenten els treballadors del barri, els cuiners del mateix Celler de Can Roca i molts altres passavolants que saben que hi menjaran cuina catalana. Atenció als famosos calamars a la romana, un dels plats de més èxit, cosa que ha portat els germans Roca a tenir-los presents a la carta del restaurant Normal, situat al centre de la ciutat. 

A Can Roca es pot menjar un plat i postres per 10 euros. El menú sencer val 14 euros. I la versió per emportar a casa, 13.

Can Roca "de tota la vida", 14 euros / amb opció per emportar per 13 euros / 1 plat i postres per 10 euros.

5.

L'Estanc Nou

Estanyol

Ctra. de l’Estanyol, s/n

Especialitzat en carns, bolets i carns a la brasa, l’Estanc Nou ofereix un menú diari per 12 euros. Pel que fa als ingredients estrella, el restaurant assegura que va ser un dels primers del Gironès a oferir calçots amb la salsa romesco, que també preparen ells mateixos. I pel que fa a la carn a la brasa, la couen amb carbó de llenya. Hi fan entrecots, filets, bistecs, cuixes i pits de pollastre, costelles de xai, magret d’ànec o filets ibèrics. El menú, senzill i correcte, atreu la població de l’Estanyol, però també de les comarques del voltant.

6.

Can Rafa

Menorca

Plaça del Mercat, Ciutadella

Situat a la plaça del Mercat, Can Rafa proposa tapes elaborades amb productes frescos, calamars a la romana, musclos, gambes, navalles, pop i també pa amb tomàquet amb pernil, entre d'altres. Cada tapa té un preu diferent, però a uns preus assequibles. A més, com altres bars-restaurants del voltant del Mercat de Ciutadella, cuinen el que s’hagi comprat a plaça. És a dir, si a les peixateries s'han comprat sardines o gambes, se’ls pot dir que cuinin el producte acabat d'adquirir, i com fer-ho. El preu encara serà molt més assequible que si s'hagués demanat el producte a Can Rafa. Si el temps acompanya, el millor de tot és menjar les tapes a la terrassa.

7.

Bar Loar

Ferreries

Carrer Beat Joan Huguet, 1

Al bar Loar de Ferreries es poden menjar tapes com tripes, pollastre amb pèsols, mandonguilles, llengua amb tàperes, sípia o seitons fregits per un preu inferior als quatre euros. A més, tenen gairebé 40 plats combinats que no superen els 10-13 euros, excepte en el cas de les gambes, que en costen 20. Al Loar, a més, s'enorgulleixen de la història personal, perquè al capdavant ja hi ha la tercera generació. Tot plegat va començar als anys 60, quan la parella formada per Margarita Pons i Desiderio Allès van començar amb el bar-saó Oar, que aviat va ser conegut com Loar. Actualment, a més de menjar-hi, també és possible hostatjar-s’hi.

Esmorzar de forquilla al restaurant Gelida.
8.

Bar-Bodega Gelida

Barcelona

Diputació, 133

És el gran descobriment per al públic jove, però els veïns i els treballadors del barri se’l coneixien bé. Al mateix temps, és una de les bodegues amb platets i guisats de millor preu de Barcelona. No és l’única, però potser a hores d’ara sí que és la que té més rotació de taules, amb cues fins i tot al carrer que esperen poder-s’hi entaular. L’èxit és pel preu, molt econòmic, però també per la qualitat del menjar. Un plat únic, com un fricandó exquisit, més beguda i cafè costa 8 euros.

stats