Crítica
Suplements 16/10/2021

Nostàlgia de Marcos Ordóñez

La Barcelona de finals dels 70 vista per l'escriptor i crític teatral

2 min
Marcos Ordóñez (Barcelona, 1957) al carrer Pau Claris aquesta setmana.

És fàcil sentir nostàlgia de la joventut, quan tot està per fer i la vida és una successió d’expectatives encara per desprecintar. Ens ho recorda Marcos Ordóñez en el seu últim llibre, Una joven pareja (Pepitas de calabaza), on a través de l’Iván i la Patricia -la jove parella en qüestió- l’escriptor i periodista barceloní ens transporta a la Barcelona de finals dels 70, quan la Transició no era sinó una altra expectativa que, semblava, havia d’obrir tot un món nou.

La història d’amor dels dos protagonistes comença en una piscina la primavera del 1979 i es desplega amb la impaciència que els donen els seus 23 anys. Ella toca la guitarra quan surt d’impartir classes de matemàtiques i ell fa els primers passos com a aspirant a escriptor mentre espera el servei militar. Ordóñez els acompanya en aquest temps incert però feliç en què la vida avança a cop de descobriment i tot són discos nous per escoltar, llibres encara per llegir i bars pendents de conquerir. Un horitzó idíl·lic en què, a l’estil dels primers compassos d’Anys llum, de James Salter, només de tant en tant s’hi deixa entreveure alguna escletxa de dolor. Un llamp. Una frase que esquinça el decorat.

Així, acompanyem l’Iván i la Patricia en el seu camí, que és l’excusa d’Ordóñez per continuar amb el to autobiogràfic que ja va adoptar a Un jardín abandonado por los pájaros i a Juegos Reunidos i tornar a passejar per la Barcelona de la seva adolescència, rememorar les nits al Marsella, els cines amb doble sessió, els sopars al Flash-Flash i les festes plenes de desconeguts en àtics del Raval. La via per ressuscitar durant una estona Carles Flavià o rejovenir el Sisa més seductor. L’oportunitat sobretot de recuperar la discografia d’aquell temps: la música, sovint el millor vehicle de la nostàlgia, és pràcticament un tercer personatge en la novel·la, en què Ordóñez desplega una banda sonora impressionant.

El llibre és, en definitiva, una àgil història d’amor que tanmateix aconsegueix escapar-se de la cursileria mentre avança des del 1979 fins al cop d’estat de Tejero, des de la felicitat del descobriment fins a les primeres pors. També és una novel·la amarada de nostàlgia d’un autor que lluita per mantenir viva una ciutat i un temps que ja no tornaran. Llegint Una joven pareja és inevitable trobar a faltar el Marcos Ordóñez de Detrás del hielo o de Big time: la gran vida de Perico Vidal. Tot i que, ja se sap, segurament el que enyorem és com érem nosaltres quan els vam devorar. D’això va en el fons la nostàlgia.

____________________

Compra aquest llibre

Fes clic aquí per comprar Fes clic aquí per comprar Una joven pareja a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats