Obituari
Suplements 09/01/2023

Mor l'escriptor Russell Banks, la veu de la classe treballadora nord-americana

Era l'autor de llibres com 'Deriva continental', 'Rompenubes' i 'Aflicción', que es va adaptar al cinema

2 min
Russell Banks

BarcelonaL'escriptor Russell Banks (Newton, Massachusetts, 1940 - Saratoga Springs, 2023) ha mort aquest diumenge als 82 anys. Banks va publicar una vintena de llibres que es van traduir a nombroses llengües. Entre les seves obres destaquen Deriva continental (1985), Aflicción (Anagrama, 1992) i The sweet hereafter (1991), que s'ambienten en les comunitats rurals dels Estats Units i reflecteixen la crua realitat de la classe treballadora nord-americana, amb els somnis i els desencisos que configuren el seu dia a dia. Amb Deriva continental (Bruguera, 2006) i Rompenubes (Losada, 1998), Banks va ser finalista dues vegades del premi Pulitzer de ficció. Cap de les seves obres està editada en català.

Banks es va criar entre Massachusetts i Nou Hampshire, d'on va treure bona part de la inspiració per a les seves novel·les. Deriva continental, el llibre que el va situar a la primera línia literària, explicava les vivències d'un home de classe treballadora que anava a Florida amb l'esperança de fer-se ric i d'una jove haitiana amb la necessitat d'arribar també a l'estat nord-americà. I fins a Jamaica viatja l'adolescent que narra La ley del hueso (1995), un títol que s'inscriu en la llarga tradició de les novel·les d'iniciació. Rompenubes va ser la seva obra més ambiciosa i monumental: amb més de 750 pàgines, l'escriptor va explorar la figura de l'heroi antiesclavista John Brown, que van penjar el 1859 després d'haver encapçalat un assalt en una armeria amb l'objectiu d'alliberar esclaus.

Amb autors com Walt Whitman i Nathaniel Hawthorne com a referents, Banks tenia un estil literari hereu del segle XIX, que combinava la introspecció psicològica dels personatges amb una veu més experimental i que buscava la comprensió del seu país a través de l'art. Un temps després de publicar-se, The sweet hereafter i Aflicción es van traslladar al cinema. La primera la va dirigir Atom Egoyan i tenia com a protagonistes Ian Holm i Sarah Polley. El film, que va tenir dues nominacions als Oscars, explicava com va impactar en una petita comunitat l'accident d'un autobús escolar. Aflicció, de Paul Schrader, es va estrenar el 1997 i acompanyava un xèrif menystingut per la seva comunitat; el repartiment l'encapçalaven Nick Nolte, Sissy Spacek i James Coburn, que va guanyar l'Oscar al millor actor secundari.

En la gran majoria de les obres de Banks ressonaven les preocupacions per la classe, la raça i el poder i com els més febles intentaven combatre les desigualtats. L'escriptor combinava els processos de creació amb les classes en universitats com la d'Alabama i la de Princeton. Entre el 2004 i el 2008 va ser l'escriptor oficial designat per l'estat de Nova York. També va rebre reconeixements i era membre del Parlament Internacional d'Escriptors i de l'Acadèmia Americana de les Lletres i les Arts.

stats