Xarxes
Suplements 21/01/2023

La mare que es va fer 'tiktoker' per superar una depressió postpart

Mercè Bona té sis milions de seguidors a la xarxa i acaba de publicar 'La Chica Bona: siempre se repite la misma historia!'

5 min
Mercè Bona, més coneguda a TikTok com La Chica Bona

BarcelonaQuan la Mercè Bona Martínez (La Chica Bona, a TikTok) recorda què la va portar a publicar el primer vídeo a l’aplicació, sempre en castellà excepte algun directe en català, s’adona que tenia depressió postpart. “No ho sabia”, assegura, però necessitava explicar-ho. Va fer un vídeo, el va publicar a TikTok de forma intuïtiva, i va rebre una resposta inesperada: “Em deien que sortís de la xarxa, que me n’anés amb els meus fills”. Dit amb paraules de la xarxa, va rebre “molt de hate", però això no la va afectar, perquè justament la va divertir. I així va començar l’aventura. Era el 2019, i avui La Chica Bona acaba de publicar amb la il·lustradora Lara Pérez un llibre en format còmic, La Chica Bona: siempre se repite la misma historia! (Random Còmics), en què parla de maternitat i supervivència amb humor. A més, acumula sis milions de seguidors, que segueixen les seves aventures amb els fills, el Pau (5 anys) i el Marc (4 anys), i també promociona marques. En resum, ha fet de les xarxes la seva professió, i hi dedica jornades laborals senceres.

Quines podrien ser les claus de la bona acollida de la mare que explica el seu dia a dia amb els fills? Bona opina que és “la selecció d’anècdotes quotidianes, que ella explica de forma senzilla, amb què la gent de totes les edats s’identifiquen, ja siguin petits o grans”. Per exemple: “Aquest estiu passat estàvem asseguts a la terrassa d’un restaurant, i el fill petit es va abaixar els pantalons i va començar a pixar en una planta”. En el vídeo de TikTok, la Mercè narrava amb desimboltura que ella havia passat molta vergonya. Però ves per on els seus seguidors li van donar suport de seguida. “Em van començar a explicar que també els havia passat, i em narraven altres situacions en què també s'havien sentit així”. Esclar, diu la Mercè, “expliques als petits, quan just comencen a controlar els esfínters, que han de regar plantes si es troben al carrer, i comencen a fer-ho literalment. Fins i tot un dia un dels meus fills va regar una planta de plàstic, un cactus, en una botiga, i el vaig comprar, esclar, perquè no sabia on posar-me de tan malament com ho vaig passar”.

La mare continua explicant que no és que a ella li passin més coses divertides que a altres mares. “A mi em passa el mateix que a totes, i asseguro que totes les anècdotes estan basades en la meva experiència, són reals”. De fet, “si et fixes bé en la història, el detall és senzill i comú, perquè a totes les mares ens pot haver passat, però penso que la manera com les explico és el que les fa diferents”. I com les explica, la Mercè? “Amb teatralitat, de vegades fent servir filtres per a ella, que li desfan la cara, i posant-los als fills també sempre, els filtres, però sobretot faig una representació teatral en cada vídeo”, explica la Mercè.

Portada del llibre La Chica Bona

No dir "no"

Aquest gener acaba de publicar un vídeo en què dona un consell que a ella li funciona per evitar els conflictes amb els seus fills. “He canviat el fet de dir-los “no” però un “d’acord”, que vol dir que la manera de construir la frase pot evitar que s’enfadin”. I la Mercè ho explica amb exemples viscuts un matí a l’hora d’esmorzar: “Havíem d’anar a l’escola, estaven acabant d’esmorzar, i llavors volien que juguéssim a cartes. En comptes de dir-los que no, que no podia ser, la mare els ha dit que “d’acord”, que hi jugaran quan tornin de l’escola. S’hi han conformat, ho han estès, i s’han quedat amb la idea de “d’acord”, que hi jugaran”. A la Mercè li ha funcionat, i per això ella ho comparteix.

Quan la tiktoker pensa en un dels vídeos que més va agradar, “el més viral”, destaca el que comentava que el seu fill Pau li preguntava pel turmell. “Em va preguntar què era el turmell, i em va dir que no li agradava, que li tragués. Llavors jo li vaig respondre si es pensava que jo era Déu, i en el vídeo insistia en aquesta idea, que els meus fills es pensen que soc Déu”. Aquesta anècdota, extreta d’una conversa quotidiana, relatada amb la gràcia de la mare, “ha estat vista per milions de persones” que “riuen” amb els seus vídeos. Tant és així, que Bona assegura que el que més li agrada de la seva feina “és fer feliç a la gent”, que li diguin que s’ho passen bé escoltant-la.

La Chic aBona

Sobre l’exposició dels fills a les xarxes, la Mercè subratlla que els seus fills sempre apareixen amb filtres. "Només n’explico anècdotes; no exposo tot el que els passa en el seu dia a dia. I no em plantejo ara mateix, quan tenen 5 i 4 anys, si el fet que jo faci servir TikTok implicarà que ells també vulguin fer-lo servir com jo. No m’ho plantejo perquè són petits, i potser en uns anys hi haurà una altra xarxa, perquè tot canvia. És més, recordo que la primera vegada que em van preguntar si havia pensat que els meus fills també farien servir TikTok com jo, estava traient el bolquer al fill petit. Com puc plantejar-me quines aplicacions faran servir ells, i si jo els estic empenyent o no a fer-les servir?”.

Sigui com sigui, els fills de la Mercè han normalitzat la feina de la mare a la xarxa. Tot i posar-los filtres, perquè no se’ls reconegui al carrer, a Barcelona o a Viladecans, on va néixer la mare, els aturen i els coneixen perquè van amb ella. “Han normalitzat que quan anem pel carrer m’aturin, i em demanin de fer-se una foto amb mi”. I el més divertit és que quan ha de fer un vídeo i els diu que va a l’habitació a treballar, els fills li diuen: “Si tu no treballes, et quedes a casa; nosaltres, en canvi, hem d’anar a l’escola”.

A banda de TikTok també està present a Instagram, YouTube, Twitch, i a partir de febrer s’iniciarà en els pòdcasts, que es podran sentir a Spotify, en què parlarà de la maternitat amb altres mares. Darrere de cada una de les històries publicades, hi ha uns guions i una edició, que en el cas de YouTube especialment compta amb l’ajuda de la seva germana. “Publicar el llibre també ha estat un pas important, perquè els meus fills entenguin la feina a què em dedico”, comenta.

Data de caducitat

Quan siguin adolescents i vagin a l’institut, la mare té clar que deixarà d’explicar-ne res. “Tinc tantes anècdotes d’ara mateix, quan són petits, que no pararia de fer vídeos, així que tinc relat per a temps”. El que la Mercè no farà és parlar de la manera com ho fa ara quan en Pau i en Marc siguin grans. “No és conseqüent que tota la vida parli d’ells, perquè si jo, amb 12 anys, m’assabento que la meva mare està parlant de mi de la manera com ho faig ara, tampoc m’hauria agradat gens”. Fins que no arribi aquesta etapa, Bona es basa en el present: “La maternitat ni és meravellosa ni és horrible, és una etapa de la vida, a la qual es dona forma com tu vulguis”. La conclusió: “en la maternitat, tu et construeixes”, com en qualsevol altre moment de la vida.

stats