TECNOLOGIA
Suplements 18/04/2021

L’illa ‘start-up’: platja, emprenedors i pisos a 36.500 €

Un grup d’empresaris han comprat uns terrenys en un arxipèlag indonesi per fer-hi un complex de 300 apartaments per a “nòmades digitals”

3 min
Illa

L’arxipèlag de Karimunjawa està format per 27 illes de sorra blanca i aigües cristal·lines. Fa uns segles les seves costes servien de base d’operacions als pirates que volien travessar el mar de Java, a Indonèsia, i més tard de presó per als britànics que les van colonitzar. En l’actualitat pandèmica, però, els prop de 10.000 habitants de Karimunjawa es preparen per rebre un altre tipus de visitants. El projecte The Startup Island ha inundat les xarxes d’anuncis d’un projecte encara envoltat d’incògnites: “Construeix el teu futur en una illa paradisíaca”. Aquest és l’eslògan que han triat un grup d’emprenedors espanyols per vendre a “nòmades digitals” una promoció de 300 apartaments a l’illa principal de Karimunjawa.

La pàgina web del futur nou resort recorda -salvant les distàncies- les promeses tropicals del fallit Fyre Festival, un cap de setmana de música i festa a les Bahames que va acabar amb el seu impulsor a la presó per estafa. Tot i així, els organitzadors de The Startup Island asseguren que la iniciativa és sòlida i, sobretot, “rendible”. “Vam començar a moure-ho al novembre i en cinc mesos hem rebut 153 reserves, més de la meitat del total”, explica Carlos de Ory, un dels emprenedors que hi ha al darrere d’aquesta història. No obstant, en els 35.000 metres quadrats de terrenys per a residències, beach club per fer-hi festes, gimnàs, restaurant i supermercat encara no hi ha construït res.

A través d’un vídeo extret d’un programa de la televisió nord-americana sobre construcció sostenible, The Startup Island mostra a la seva web com seran els pisos, fets amb materials ecològics, on viuran els futurs residents. No es tracta d’immensos apartaments de luxe, sinó d’estudis de 32 metres quadrats amb un espai per a la cuina i el menjador, un dormitori i un lavabo. Per a un sol propietari, el cost d’aquest habitatge seria de 36.500 euros si es paga tot de cop, o de 42.500 euros si s’abona en 36 mensualitats. Ory admet, però, que la promoció va arrencar a un preu de 20.000 euros i els últims habitatges es vendran per uns 65.000. Després el nou resident en tindrà la concessió durant els pròxims 80 anys, ja que el govern indonesi obliga a vendre els terrenys a una altra empresa passat aquest termini.

De fet, el plantejament de The Startup Island no és que els seus habitants hi visquin tot l’any. Els organitzadors proposen als propietaris que posin en lloguer els apartaments per fer-los servir en retirs empresarials. A la web s’insisteix repetidament que aquesta fórmula pot suposar un retorn anual de la inversió d’entre el 15% i el 20%. Ory assegura que la construcció ja pot tirar endavant perquè és rendible a partir de les 50 reserves. També confirma que si les cases no estan a punt l’octubre del 2022 -quan està prevista la inauguració del complex- es tornaran els diners als clients. “Ho estem fent bé, a part de perquè [els apartaments] són econòmics i criden l’atenció, perquè el millor que fem són els anuncis”, diu l’emprenedor.

Més enllà de les propietats residencials, els plans d’Ory també inclouen una “fàbrica de start-ups ” on es farien programes de mentoria, xerrades i hackatons. El projecte fa referència fins i tot a la instal·lació de plaques solars i una planta de dessalinització de l’aigua del mar per fer de l’exclusiva illa un lloc més sostenible.

No és el primer cop que Ory s’embarca en un projecte semblant per reunir emprenedors en un mateix lloc. Amb Ignacio Hojas i Pascual Aparicio ja va muntar el 2014 Startup Mansion, un programa per acollir durant tres mesos un grup de 30 emprenedors en un pis al barri de Brooklyn, a Nova York. Manel Alcaide va ser un dels seleccionats per viure en aquest Gran Germà de les start-ups i, malgrat que en destaca el “caos” organitzatiu inicial, assegura que l’experiència li va canviar la vida. “Això no passa en cap altre programa d’acceleració. Convivint les 24 hores del dia es crea una relació que avui encara es manté”, explica el creador de Visualfy, empresa que fa servir el reconeixement de sons per ajudar les persones sordes o amb pèrdua auditiva. Dels seus dies a Nova York en conserva un tatuatge de record. De la nova illa de les start-ups d’Ory encara no se’n pot escriure el desenllaç.

stats