Suplements 20/11/2021

Hi ha una vacuna intranasal contra la grip per als nins?

Com qualsevol altre medicament, sempre ha de ser prescrit pel metge, que coneix en profunditat els antecedents del pacient

Pedro Albertí Celada, pediatre i director de l’Institut Balear de Pediatria
3 min
Els nadons d’entre sis mesos i dos anys haurien de ser immunitzats amb la vacuna intramuscular.

PalmaLa campanya de vacunació antigripal es va iniciar el 4 de novembre per a les persones que han de rebre conjuntament els vaccins contra el covid i la grip, i s’estendrà a partir del 22 per a la població general. 

A les nostres consultes hem rebut moltes preguntes de pares sobre una vacuna antigripal d’administració intranasal que ha sortit al mercat ja fa temps, ja que això evitaria una punxada als seus fills. S’anomena Fluenz Tetra i és una vacuna tetravalent: això vol dir que indueix protecció contra quatre ceps de la grip, en concret els A/H1N1 i A/H3N2, i els ceps de grip B (Washington 19 i Phuket 13). Aquesta vacuna es fa servir en nins d’entre 2 i 18 anys.

Està fabricada segons la tecnologia de ‘virus atenuats’ (LAIV: live attenuated influenza vaccine, en anglès): com passa en altres casos, el germen, en aquest cas el virus de la grip, és viu però atenuat, igual que a les vacunes triple vírica o varicel·la, introduïdes des de fa moltíssims d’anys al calendari obligatori de vacunació.

A Europa la tendència ha estat vacunar només els anomenats ‘grups de risc’. Es tracta de nins amb determinades malalties que els fan susceptibles de poder tenir quadres greus si contreuen la infecció gripal. En canvi, als Estats Units s’aplicava una política de vacunació antigripal que presenta una diferència fonamental respecte d’Europa: ells recomanen la vacunació dels ‘grups de risc’, però també la de tots els nins entre sis mesos i cinc anys de vida, siguin de grups de risc o no, en considerar que el sistema immune encara no està perfectament format. Pot semblar excessiu, però té molt de sentit: tots hem vist que els nins en aquestes edats es posen malalts amb freqüència. La vacuna intranasal només pot ser administrada a partir dels dos anys: per això, els nadons d’entre sis mesos i dos anys haurien de ser immunitzats mitjançant la presentació intramuscular: la que es ‘punxa’.

L’administració l’ha de fer un professional sanitari, i s’administra per via intranasal. És a dir, s’introduirà una quantitat de líquid molt petita (0,1 ml) a cadascuna de les dues fosses nasals, de manera molt similar a quan posam als nostres fills esprais nasals per a l’al·lèrgia, o quan feim servir sèrum fisiològic per fer un rentat nasal. Cal deixar clar quelcom que preocupa molt nins i pares: no s’assembla en absolut a la prova PCR. La preocupació és lògica, ja que la realització d’una PCR per a la detecció del covid pot ser molesta en moltes ocasions.  

Igual que a la vacuna antigripal ‘clàssica”, la pauta de vacunació és de dues dosis la primera temporada de grip en què es vacunen, si el nin té menys de nou anys. Si és més gran, serà només d’una dosi.

contraindicacions

En general, les contraindicacions són escasses:

  • Com ja s’ha comentat, no s’ha d’administrar a nins menors de dos anys.
  • No s’ha d’administrar a al·lèrgics a l’ou ni a embarassades, ni tampoc si hi ha hagut alguna reacció al·lèrgica prèvia a les vacunes de la grip.
  • No s’administrarà a persones en tractament amb salicilats (aspirina i derivats) ni a pacients asmàtics.
  • Com qualsevol altre medicament, sempre ha de ser prescrit pel metge, que coneix en profunditat els antecedents del pacient.
  • No presenta efectes secundaris importants; de vegades, pot aparèixer congestió nasal, febrícula, alguna molèstia muscular, etc.

Com sempre passa en aquests casos, després de donar totes les explicacions als pares, la pregunta definitiva que sempre se’ns fa és: “tot això està molt bé, però què faries si fos el teu fill?”. El nostre consell, en línia amb el de les autoritats sanitàries, és vacunar contra la grip tots els nins que pertanyen als grups de risc, i també recomanam molt la vacunació dels nins d’entre sis mesos i cinc anys d’edat encara que no pertanyin a grups de risc, en línia amb la recomanació de l’Acadèmia Americana de Pediatria (www.aap.org). I consideram que la vacunació antigripal amb la presentació intranasal és una molt bona alternativa, ja que té una eficàcia igual o superior a la presentació intramuscular, i ens estalvia una punxada molesta als nostres nins.

stats