Suplements 18/03/2021

Decoració post-covid: natural, càlida i polivalent

Us expliquem quines són les tendències per a casa que triomfen un any després de l'esclat de la pandèmia

5 min
Els tons blancs i els colors neutres són tendència aquesta temporada

BarcelonaLa pandèmia ha condicionat la nostra manera de viure de mil i una maneres, afectant tots els àmbits del nostre dia a dia. Ha fet canviar rutines, actituds i relacions i ha condicionat també l'espai on volem viure. El fet d'haver de passar moltes més hores a casa ha disparat l'interès per canviar de casa a la recerca d'espais amb més llum i sortides a l'aire lliure, però també l'interès per reformar-la o per redecorar-la per aconseguir espais més còmodes i funcionals. Per això no ens han de sorprendre dades com la que oferia el portal d'arquitectura i interiorisme Habitissimo, segons les quals només en el quart trimestre del 2020 es va incrementar la demanda de projectes i reformes integrals d'habitatges un 45% respecte al mateix període l'any anterior. O les dades ofertes per Veepee, un outlet de vendes online, segons les quals els complements per a llit, matalassos, mobiliari per a la sala i el menjador i estris de cuina van ser els productes més venuts l'any passat. Ho explica Marc Carpio, director comercial de Veepee i Privalia a Espanya: "Hem notat un augment de la despesa dels consumidors en productes per a la casa. L’any 2020, la categoria Llar a la nostra plataforma va augmentar les vendes un 45% respecte a l'any anterior. Aquesta tendència es deu a la importància que té per als ciutadans sentir-se bé a casa seva, on actualment passem la major part del nostre temps degut a les restriccions". I és que el covid ha comportat que les cases ja no siguin un "lloc de pas" i s'hagin convertit en l'espai on la gent passa la major part del seu temps.

Recórrer el món buscant noves modes

Si us esteu plantejant redecorar casa vostra, a banda dels gustos personals, esclar, podeu inspirar-vos en les tendències en decoració que s'han fixat per al 2021. Grups de dissenyadors, creatius i especialistes en tendències analitzen i creen cada any conceptes de tendències tant en el sector lifestyle com en el disseny d'interiors o en el món de la moda. "Hi ha experts, els anomenats coolhunters, que es dediquen a recórrer barris i ciutats d'arreu per observar què porta o què diu la gent i després reprodueixen aquestes tendències en els seus àmbits. També les marques fixen tendències, algunes de les quals sovint arriben exigides directament pel consumidor, com ara la sostenibilitat", explica Marc Carpio.

Una habitació amb tocs florals i rústics

Per la seva banda, Laura Estrada, dissenyadora d'interiors i CEO a Strada Interiors, a Tarragona, apunta que les tendències les marca "la mateixa societat". "Els humans som éssers canviants i sempre busquem una novetat. És cert que les creen un grup petit de persones influencers que per algun motiu comencen a decorar d’una certa manera i que acaben contagiant la resta". Ara bé, precisa Estrada, "les microtendències que generen modes passatgeres i que cada temporada es modifiquen no condicionen els nostres projectes d’interiorisme. En ser modes canviants, potser les incorporem en la decoració en forma d’attrezzo: cortines, catifes i objectes que siguin més fàcils de substituir quan aquesta tendència torni a canviar".

Tons neutres i teixits naturals

En aquest sentit, els experts interioristes de Veepee tenen clar que les tendències en els pròxims mesos passaran pels tons neutres, l'ús de teixits naturals, les línies corbes, les plantes i el minimalisme geomètric. Ara bé, les persones que decideixen fer una reforma o un canvi de decoració a casa, ¿tenen en compte aquestes tendències o es regeixen per gustos més personals? "Dependrà de cada persona –diu Carpio-, però normalment és una barreja de les dues coses. Cadascú te el seu propi gust, però també normalment ens deixem aconsellar pels experts o ens inspirem en tendències que veiem". Hi coincideix Laura Estrada, experta en disseny d'interiors: "Els nostres clients ens demanen dissenys d’espais que siguin funcionals i atemporals, ja que en fer una inversió amb interiorisme no els interessa que passi ràpid de moda. La nostra funció és dissenyar l’atmosfera d’aquest espai, ens centrem en els elements que són invisibles, en allò que no saps per què però aconsegueix que t’hi sentis a gust. I això s’aconsegueix a través de l’estudi de la distribució, de la il·luminació, amb mobiliari personalitzat, etc. La nostra funció és aconseguir que els espais parlin de les persones que hi viuen, que s’hi sentin identificats, més que no pas decorar per omplir aquests espais. De fet, les estances es carreguen de decoració quan no tenen un llenguatge propi, per això es important separar l’interiorisme de la decoració".

I, en tot cas, quines són aquestes tendències a les quals fèiem referència? Segons apunta el director comercial de Veepee: "Sobre els colors, destaquen els tons neutres i colors clars que creïn un ambient càlid i transmetin pau. En teixits, es busquen els més naturals i respectuosos amb el medi ambient, que, a més, aporten calidesa. També torna el gust per l'artesania i els materials naturals com el fang o la fusta en elements decoratius. D’altra banda, els tons protagonistes per al 2021 escollits per Pantone són el gris, un to neutre que admet qualsevol tipus de combinació per la seva versatilitat; i el groc, un color enèrgic que transmet vitalitat i alegria i és capaç de trencar amb la sobrietat del gris. A banda, les plantes també han adquirit molt importància en la decoració de la llar per la necessitat de contacte amb la natura. I hi ha una clara tendència a les formes arrodonides i les línies corbes, que, segons els nostres experts, aporten tranquil·litat i confortabilitat". Laura Estrada, de Strada Interiors, afegeix que, arran de la pandèmia, "es demanen sales d’estar diàfanes que es puguin dividir en un altre espai quan es necessita teletreballar; enderrocar la paret que divideix la cuina amb la sala d’estar per poder estar connectats tots els membres de la família; disseny d’espais exteriors, pèrgoles, cuines d’exterior, etc". "I és que el nostre benestar psicològic i emocional està condicionat pel nostre entorn. Així, la tendència inconscient és la recerca de la connexió amb la natura. La seva aplicació en la decoració i interiorisme seria posar plantes, jardins verticals, instal·lar imatges o revestiments que aportin profunditat i ens recordin a la naturalesa. A més, incorporem materials càlids, terres i mobiliari de fusta, que poden ser naturals o d’imitació però que ens recorden la fusta natural, combinats amb tons neutres que contraresten l'estrès de la vida diària. A més, l’artesania també es té en compte, combinada i vista des del punt de vista minimalista. A banda, cada vegada es dissenyen més espais oberts i multifuncionals, ja que els pisos són més reduïts. La distribució dels habitatges es dissenya segons les noves necessitats dels usuaris, i els espais de les zones de dia cada vegada estan més oberts i connectats".

Tres tips essencials en decoració

  1. Connexió amb la natura. El principal objectiu és connectar amb la natura creant un espai càlid i harmoniós que aporti benestar. Això s'aconsegueix amb tons neutres, colors clars que creïn un ambient càlid i transmetin pau, combinats amb multitud de teixits naturals i respectuosos amb el medi ambient com el lli, la llana i el cotó per vestir la casa aportant calidesa. A més, són tendència els complements d'artesania fets amb materials naturals com el fang o la fusta. Les plantes també són essencials, ja que aporten naturalitat als espais.
  2. Les corbes estan de moda. Queden enrere el minimalisme de línies rectes més fred, que dona pas a formes arrodonides i línies corbes que produeixen tranquil·litat i relaxació. Una tendència que es trasllada a tot tipus de mobiliari, com sofàs, cadires i làmpares.
  3. Ambients multiús. Una altra de les tendències que veurem és la creació d'espais polivalents i oberts a la casa per respondre a noves situacions com el teletreball. Si cal treballar en espais compartits, es pot apostar per fer servir separadors d'ambients com cortines o paravents. A més, utilitzar elements decoratius olfactius com espelmes, difusors aromàtics o encens ajuda a percebre una sensació de calma mental i benestar mentre treballem, estudiem o descansem.

stats