Suplements 26/03/2021

Curs d'animació a la lectura i l'escriptura per a docents

Una proposta per despertar la creativitat que s'imparteix en línia

3 min
Un curs sobre lectura i escriptura adreçat a docents

La lectura i l’escriptura a l’aula haurien de ser una peça central en la formació adreçada a mestres i professors pels seus múltiples beneficis i les seves potencialitats per a l’aprenentatge dels nens i nenes, i més avui en dia. Animar a la lectura i a l’escriptura, aconseguir encomanar la passió per llegir i escriure històries té, per tant, cada cop més importància. Al voltant d'aquest tema gira el curs que organitzat per Graó i tutoritzat per Anna Manso posa èmfasi en la importància d’animar l’alumnat de primària i secundària (6 a 15 anys) a la lectura i a l’escriptura. El curs parteix de la base que encomanar la passió per llegir i escriure històries està a l’abast de tots els docents que ho desitgin, i els ofereix eines i informació per a aconseguir-ho. Així doncs, també és una formació que pretén empoderar al docent fent que s'adoni dels seus propis recursos i la seva pròpia capacitat creativa a partir del diàleg, de l’intercanvi d’experiències i de la visió pràctica sobre la lectura i l’escriptura a l’aula. Com explica Manso, "s'adreça a mestres i professors amb ganes de treballar les lectures i l'escriptura creativa a l'aula amb una alta dosi de creativitat. Que vulguin encomanar la passió per la lectura i l'escriptura i passar-s'ho bé fent-ho!"

El curs s’estructura en 5 sessions virtuals a partir de l’experiència d’Anna Manso com a escriptora i també de les visites, xerrades i activitats amb nens i joves que realitza des de l’any 2001. És, per tant, un curs basat en l’experiència pràctica i en el coneixement de realitats educatives diverses. I sorgeix també del fet que l’autora creu fermament en el potencial dels mestres i professors per adaptar i canviar dinàmiques. Com apunta Anna Manso, "el curs és eminentment pràctic i vol donar moltes eines i recursos per dinamitzar la lectura i l'escriptura a l'aula posant la creativitat al centre de l'aprenentatge. Una creativitat que aprendrem a treballar i a desenvolupar al llarg de les diferents sessions".

Després de cada sessió es proposen activitats avaluables relacionades amb el contingut de la sessió i que caldrà fer posteriorment. Anna Manso apunta que l'objectiu final és que els docents "s'adonin dels recursos que ja tenen i dels que encara els queden per explorar. També vol fer-los recuperar les ganes de transmetre la passió per la lectura i l'escriptura. I tot des d'una visió realista de la situació actual a les aules".

Un curs certificat

L’avaluació i la tutoria anirà a càrrec de l'escriptora, que exemplifica alguna de les dinàmiques que proposa: "són cinc sessions online d'una hora i dos quarts. La primera està dedicada a desconstruir els mecanismes del cervell creatiu, per tal d'entendre com funcionem quan creem. A la segona parlem de com triar les lectures. A la tercera ens fixen en què es pot fer per dinamitzar les lectures un cop s'han llegit. La quarta se centra en activitats de creació col·lectiva i en donar pautes per dirigir sessions de creació conjunta. I a la darrera treballem activitats d'escriptura creativa individual. I entre sessió i sessió es demanen petites tasques avaluables a partir del que s'ha treballat i que es comparteixen en un fòrum per enriquir l'experiència del curs amb allò que proposen els altres participants".

Al finalitzar el curs els alumnes rebran un certificat de realització. Els alumnes que siguin docents de Catalunya podran descarregar-se el certificat des de la intranet de l'XTEC. La resta d'alumnes rebran un certificat emès per l'Associació Graó per a la Formació.

stats