Cada casa, un món
Suplements 05/06/2021

Una casa taller feta a mà

Casa Taller, a Ciutadella de Menorca. Obra d'Estudio Ajuar

3 min
Casa Taller

La casa taller que Estudio Ajuar té a la primera planta d’una vella fàbrica de sabates, a Ciutadella de Menorca, és l’expressió dels criteris que guien l’arquitectura, el disseny i també la manera d’entendre la vida d’aquest equip format per l’arquitecte Dani Gutiérrez i Carmen Mosquera. La discreció, la senzillesa portada a l’extrem, l’anonimat dels objectes, el valor de les coses quotidianes, d’allò petit, d’allò fet a mà, responen a una filosofia que apliquen a l’arquitectura, al disseny del mobiliari, a la il·luminació i a cadascun dels elements que ajuden a configurar un espai funcional i agradable d’habitar. 

Amb poc més de 40 m2, que són els que té l’espai que reuneix la cuina, el lloc per menjar, per treballar o per estar, i també el dormitori en un altell penjat de les velles bigues, aquesta casa taller recupera un dels magatzems de l’antiga fàbrica de sabates. Al seu costat, un altre espai de només 20 m2 que era la vella oficina i un petit racó on es guardaven les pells, avui és un petit i confortable estudi. Així, amb no gaire més de 60 m2, la casa taller dona servei a les necessitats de qui vol viure i treballar en un mateix espai. 

taller
taller

En tot cas, res no és definitiu perquè es defuig de pensar en un projecte tancat. A temporades pot ser només taller, d’altres pot ser només un habitatge o el que es vulgui. I és que una de premisses per les quals es guia la feina d’Ajuar, i una característica especialment notable en aquesta casa taller de Ciutadella, és la flexibilitat dels usos. Tot es pot canviar fàcilment. És més, la distribució dins els dos espais respon a les necessitats del moment, com hi respon la realització dels mobles. 

L’arquitecte Dani Gutiérrez, cofundador d’Ajuar, pensa i fa els mobles in situ i amb les seves mans o demanant col·laboració d’artesans, i els fa segons s’han de menester. Ja sigui una escala, una prestatgeria, uns quants mòduls per a la petita cuina, l’altell que allotja el llit, un banc de treball o un penjador per a les idees, si es necessita, es fa. Això sí, sempre si és necessari. De fet, en la manera de treballar d’Ajuar hi ha demanar als clients que pensin què és realment important per a ells, intentant que facin un exercici d’allunyament de totes aquelles coses i convencions que venen imposades per la societat de consum. L’austeritat és un valor, sovint també estètic.

casa

Així, contenidor i contingut esdevenen una resposta unitària a una filosofia de vida. Així, en aquesta casa taller hi ha un retrobament feliç amb la història del mateix espai i també de Menorca. Mirant les bigues d’aquest lloc es recorda el temps que l’illa exportava sabates a Cuba, i perquè els vaixells no tornessin buits els carregaven de la fusta que Menorca quasi no tenia. Aquestes són les històries que interessen Ajuar, i que en aquesta casa taller es fan visibles de manera silenciosa, senzilla i atemporal. Lluny de l’espectacularitat que moltes vegades desprèn el disseny de les grans firmes, n’hi ha que cerquen i promouen l’anonimat de la feina ben feta, sense estridències.

casa
Mostrar les cicatrius, per què no?

Els murs enguixats van perdent trossos de guix. Aquestes pèrdues també tenen valor. Fins i tot el dia que es decideixi tornar a enguixar, els bonys i els forats parlaran del pas del temps i de la vida de la casa taller. Deixar a la vista les cicatrius que han provocat el moviment de les màquines de fer sabates, com també altres cicatrius produïdes pels canvis de la distribució de l’espai, o no esborrar les taques de pintura del terra, forma part de la filosofia d’Ajuar: donar importància a allò que de veritat en té i deixar que la història del lloc, sobretot la més petita, tingui ocasió d’expressar-se.

stats