Cada casa, un món
Suplements 23/10/2021

Bàsica per fora, càlida i espaiosa per dintre

Casa MDN a l'Alt Penedès. Obra de Nook Architects + Amomicasa

4 min
Casa MDN Nook Architects + Amomicasa Alt Penedès Bàsica per fora, càlida i espaiosa per dintre

Volien deixar la ciutat per teletreballar des d’un poble petit i tranquil. Les cases, d’una manera o altra, sempre són un projecte de vida, però la MDN també ho és de canvi de vida. Amb aquest objectiu, la parella que ha promogut aquest habitatge va optar per un poblet de l’Alt Penedès per construir el seu futur familiar.

També volien espai, amb tanta o més importància per al de l’interior de la casa com per guanyar-ne una mica a l’exterior. Per això, van comprar dues parcel·les adjacents en una illa encara per edificar però destinada a habitatges entre mitgeres. Les van ajuntar i, amb Nook Architects, un estudi amb seu a Barcelona dirigit per Joan G. Cortés i Rubén F. Berenguer, i amb Federico Pesl d’Amomicasa, es va projectar la casa MDN: un volum que esgota l’edificabilitat d’un dels solars i, en canvi, deixa espai i un camí de futur obert per a l’altre volum, a més de sumar metres de jardí i d’aconseguir una separació més gran respecte dels veïns. Amb un trencament volumètric marcat, l’edifici s’alça per a l’habitatge i es manté en una planta baixa de coberta inclinada per a l’aparcament, on aguditza una cantonada que la normativa municipal obligava a consolidar.

Casa
Casa

Des de l’exterior, aquesta obra conjunta de Nook Architects i Amomicasa ofereix una imatge d’una gran senzillesa que, a més, no es desmarca de bona part de les construccions de la zona. La planta baixa -garatge i les zones més col·lectives de la casa- aconsegueix una unió visual al ser concebuda com un sòcol de formigó i termoargila que remarca la diferència amb la resta de la construcció. Les dues plantes que fan pujar l’habitatge són, en canvi, una edificació de fusta, que sempre té un impacte ambiental molt baix i és càlida, amable per viure-hi.

Prioritzar la qualitat dels espais

A l’hora de projectar la MDN, els propietaris i els arquitectes tenien clar que la casa seria molt bàsica per fora i que posarien la majoria de l’esforç a l’interior. Per sobre de tot, desitjaven tenir una gran qualitat en els espais, una qualitat que ve definida per les dimensions, també en altura, així com per la comunicació entre les diverses dependències, la fluïdesa en la circulació i, especialment, el material que configura aquests espais. Així, amb la fusta com a element estructural que es deixa veure a l’interior, entre aquestes dues plantes superiors i la planta baixa es formen tres altures esglaonades i s’aconsegueix una relació oberta entre tots els espais.

Des de la balconada de la primera planta es té una visió zenital de la cuina -un racó amb tanta senzillesa com encant- i el menjador, que, juntament amb la sala d’estar, es distribueixen al llarg i ample de l’espai unitari que és en gran mesura la planta baixa. Aquesta balconada del primer pis es troba al peu d’una altra doble altura encara més impressionant, perquè és la que dona tota la dimensió de la construcció amb fusta. Puja de la primera planta a la segona i fins a la coberta inclinada, que, il·luminada per una claraboia, es mostra de fusta com les parets i el terra d’aquesta part alta de la casa. A la segona planta, les obertures dels dormitoris, a costat i costat del buit central, potencien no només les visuals creuades, sinó també la ventilació òptima per a l’habitatge.

casa

Tan oberts com són, la majoria dels espais de la casa MDN aporten una gran versatilitat a l’hora de distribuir la casa, no només al començament de viure-hi, sinó també amb els canvis que pugui experimentar la vida de la família. Tal com s’han concebut, els habitants de la casa tenen força marge per anar variant els usos de cada espai, de cada racó.

Construir amb fusta

Els propietaris de la casa MDN volien contribuir, tant com fos possible, a alentir el procés del canvi climàtic. La construcció amb fusta no només evita les emissions de gasos contaminants que fa el sector, sinó que segresta CO. Així, entre Nook i Amomicasa -experts en l’edificació amb fusta- van fer una construcció en sec amb panells de fusta CLT per a les dues plantes superiors i la coberta. Amb sistemes d’aïllament de gruixos significatius, amb persianes alacantines que aturen l’entrada de sol, amb la llar de foc de pèl·lets i només amb sòl radiant sota el paviment de ciment continu de la planta baixa, s’ha aconseguit un rendiment tèrmic òptim, i de baix consum, per a un bona estada tant a l’estiu com a l’hivern.

Casa
Una mena de veïnatge entre els membres de la família

A la casa MDN hi ha un equilibri entre el sentit de comunitat i el desig de mantenir la privadesa a les dependències més íntimes. Així ho han concebut els responsables de Nook Architects juntament amb els d’Amomicasa per a aquesta edificació en tres plantes, un triple nivell esglaonat en el qual la pràctica totalitat dels espais de les plantes superiors s’obren al buit central. A més de la dimensió que, en alçada, es dona a la casa, és una manera de potenciar la comunicació entre les persones que l’habiten. És més que un joc per afavorir una mena de veïnatge entre els membres de la família.


L’arquitectura domèstica reinterpreta, així, la idea del pati de veïns per portar-lo a l’interior d’un habitatge unifamiliar, en el qual s’obren finestres i balconades per a la interacció visual i de conversa entre els usuaris de la casa. A l’hora que hi ha aquesta sensació de col·lectivitat, el fet que les diferents habitacions prenguin un caràcter més privat a mesura que es puja de planta facilita que cadascú es pugui aïllar dins la seva cambra, el seu estudi o el seu espai de jocs. La construcció amb fusta i el fet de deixar-la a la vista contribueixen a fer-ho molt confortable.


stats