ESPECIAL BIOCONSTRUCCIÓ
Suplements 09/05/2016

"La bioconstrucció és una manera de viure, de pensar, l’has de sentir"

Sebastià Sansó, president de l’Associació per a la Bioconstrucció a les Illes Balears (ABIB)

M.terrasa
3 min
Sebastià Sansó

PalmaEntrevista a Sebastià Sansó

Sebastià Sansó presideix l’Associació per a la Bioconstrucció a les Illes Balears (ABIB), una entitat composta per professionals de diferents especialitats, però units per una manera de ser i de viure que es reflecteix en la seva manera de treballar. Sansó ho diu clar: s’ha de sentir, però també s’ha de tenir la formació adequada.

Per als profans en la matèria, com explicaríeu a grans trets què és la bioconstrucció?

És una manera de construir més humana, creant habitatges més sans per a les persones, energèticament més eficients i més respectuosos amb la naturalesa.

Bioconstrucció és tornar cap a tècniques arquitectòniques més tradicionals? És més que utilitzar materials naturals?

Els nostres avantpassats varen construir amb connexió amb la terra, donant màxima importància a la climatologia del lloc. La bioconstrucció recupera aquestes tècniques i materials tradicionals i els combina amb eines, tècniques i materials més innovadors.

Qui demana aquest tipus de construcció? Els balears n’estam conscienciats?

Majoritàriament són persones sensibilitzades amb el medi ambient i també persones amb un estil de vida més saludable. A Mallorca començam a estar-ne més conscienciats, a les altres illes desconec a quin nivell està introduïda la bioconstrucció.

Aquesta manera de fer feina està estretament lligada amb la geobiologia. La preocupació per dur una vida sana, per alimentar-nos correctament... es reflecteix també en una preocupació per tenir un habitatge sa, saludable i que impacti tan poc com sigui possible?

La geobiologia és indispensable per fer un habitatge sa. No és lògic col·locar uns materials sans i no tenir en compte les geopaties (zones alterades que afecten la salut de les persones). La geobiologia és una ciència encara molt desconeguda. Gràcies al fet que en els darrers anys han estat publicats molts de llibres i articles referents a la casa sana, la gent n’està molt més conscienciada.

És molt més car construir una casa amb criteris bio que com s’ha fet en les darreres dècades i de manera massiva?

No, de cap manera. La majoria de materials bio tenen el mateix cost que els convencionals; alguns poden oscil·lar entre un 4% i un 10% més cars. Però les tècniques constructives són més ràpides, per la qual cosa estalviam en la mà d’obra. Un aspecte a tenir en compte és que, a curt termini, aquests materials s’amortitzen, ja que la majoria tenen propietats bioclimàtiques molt més elevades que els materials convencionals, i el més important de construir amb criteris bio és que no empram materials tòxics, i no generen un greu impacte ambiental.

La crisi immobiliària els ha afectat igual que l’empresari constructor convencional? N’hi ha que s’han reinventat?

La crisi ha afectat tothom igual. Reinventar-se no és tan fácil; la bioconstrucció és una manera de viure, de pensar, l’has de sentir. A part t’has de formar, no basta posar un material o orientar la casa, és una cosa molt més complexa. No és ètic el fet de voler fer bioconstrucció sense una formació adequada.

Des de la creació de l’associació, ha augmentat l’interès per la construcció ecològica? Quin percentatge d’obra particular és bioconstrucció?

L’associació fa dos anys que està creada. Durantt aquest temps hem fet molta feina de divulgació i la resposta de la gent ha estat molt positiva. El problema era la mancança de professionals. La persona que volia fer un habitatge amb criteris bio tenia molta de dificultat per poder dur-lo endavant. Actualment a l’associació hi ha tot un ventall de gent experimentada amb els oficis que intervenen dins d’una obra.

Per què la llavor de la bioconstrucció es localitza a la Part Forana, principalment a la zona de Llevant? Hi té a veure l’estil de vida dels pobles?

És coincidència. A diferents parts de Mallorca es fan projectes de bioconstrucció. Si bé és veritat que és d’on va partir el projecte de l’associació i els fundadors érem d’aquesta zona, però avui dia hi pertany gent de tota l’illa, fins i tot de Menorca.

stats