Suplements 15/10/2021

Les biblioteques secretes de la nostra terra

2 min

Al seu darrer assaig, titulat Els llegats i publicat a Arcàdia, Lluís Calvo comenta com la pèrdua de memòria i la destrucció de la saviesa popular es varen començar a produir, tal com apunta Walter Benjamin, després de la Primera Guerra Mundial, quan els soldats varen callar després de l’horror viscut. Així es va començar a perdre l’art d’explicar històries, fent trontollar la cadena de transmissió del coneixement. Tot el segle XX es pot llegir, per tant, com una gradual, i inexorable, desaparició, una lenta però inevitable extinció de les arrels, d’allò que ens defineix com a poble (espai ultralocal), però també com a raça humana (àmbit universal). Si els llibres del prolífic escriptor i investigador Tomàs Vibot em semblen tan fonamentals és perquè, precisament, són una arma estricta, conscient i voluntària contra l’oblit.

Amb El viatge de Juníper Serra i Antoni Despuig Dameto: príncep de l’Església, príncep de les Arts va perpetrar dos memorables retrats amb alè novel·lístic de fascinants personatges històrics, amb esplendors però també ombres, marcats per la passió que generen les històries ben explicades. Altres títols seus com La sobrassada, l’essència del porc o Del gra al pa es llegeixen talment odes gastronòmiques que ens ajuden a comprendre, amb una mirada antropològica i humanística, la nostra essència a través de l’alimentació: allò que hem menjat també ens ha format com a habitants del nostre redol. No són pocs els volums que Vibot ha dedicat als estudis psicogeogràfics, i és ara que publica un nou llibre d’aquesta branca del seu quefer amb El Gall Editor: Mallorca interior. 15 rutes pel cor illenc. Volum IV.

L’escriptura de Vibot és erudita però propera perquè posseeeix els dons de la intel·ligència i de l’oralitat. Quan el llegim és com si ens acompanyàs presencialment en una de les seves celebrades passejades guiades: ens convida a reconquerir, passa a passa, allò que hem perdut i no ho sabíem. Tomàs Vibot encarna, ell tot sol, moltes i belles biblioteques secretes que haurien de ser ben conegudes. Tots i cadascun dels seus llibres, i que en vinguin molts més, són un patrimoni que lluita contra el desrecord i la ignorància, temples dedicats als nostres llegats en perill.

'Mallorca interior. 15 rutes pel cor illenc. Volum IV'. El Gall Editor. 124 pagines. 14 euros.
stats