Historia
Suplements 12/09/2021

El baró alemany que es va creure un déu a Mongòlia

Ara fa 100 anys era executat pels bolxevics Ungern von Sternberg, un militar de l’exèrcit rus que va convertir-se al budisme. La seva vida, envoltada de misteri, va estar marcada pel seu misticisme i els crims que va cometre a l’Àsia Central

3 min
Ungern von Sternberg durant el judici al qual va ser sotmès ara fa 100 anys.

Un segle després de ser executat pels bolxevics el 1921 a Novonikoláievsk, el baró Roman Fiódorovitx Ungern von Sternberg segueix semblant una figura inventada per l’escriptor polonès Ferdynand Ossendowski, que el va fer famós amb un llibre el 1922. Dibuixat per l’italià Hugo Pratt en un còmic del Corto Maltès, Ungern von Sternberg seria definit com el “baró boig” pels seus enemics comunistes, però encara avui dia és venerat en parts de Mongòlia.

Nascut en una d’aquelles nissagues d’alemanys que portaven segles vivint al Bàltic, Ungern von Sternberg no semblava destinat a fer carrera a les ordres del tsar com els seus familiars, ja que va ser expulsat tant del col·legi com de l’escola de cadets de l’armada per culpa de la seva indisciplina. L’inici de la guerra russo-japonesa li va permetre començar una carrera militar com a soldat ras. Al final del conflicte, era un tinent que no deixava d’acumular sancions per borratxeres i faltes de respecte, així que el van destinar a Transbaikalia, a la frontera amb Mongòlia. En el fons era un càstig, però aquell destí li va canviar la vida, ja que va enamorar-se de la cultura local. Decidit a saber-ne més, va abandonar l’exèrcit per iniciar un viatge en solitari per Mongòlia, on va convertir-se al budisme. Amb l’inici de la Primera Guerra Mundial, però, va tornar a posar-se l’uniforme. En pocs mesos, ja l’havien ferit cinc cops, i es va guanyar la fama de no tenir por de la mort.

Banys de sang

Eren els últims dies de l’Imperi Rus, Ungern von Sternberg va acabar a les ordres de Grigori Semiónov, un cosac que també compartia passió pel budisme. Plegats van lluitar contra els bolxevics en una època salvatge en què els homes perdien el cap. Ungern von Sternberg va renunciar tant a l’alcohol com al sexe, i es va distanciar d’un Semiónov amant de les orgies. El baró era capaç de llegir textos budistes complicats abans d’executar de la forma més cruel tots els jueus que trobava, ja que era antisemita. A Transbaikalia, va derrotar els comunistes, que van crear la llegenda sobre un baró alemany que bevia la sang dels seus enemics. Però el 1920 era evident que els bolxevics guanyarien la guerra i Ungern von Sternberg va iniciar l’última aventura de la seva vida: fugir a Mongòlia.

Mongòlia portava anys dividida en dues zones: una en mans dels xinesos i una on manava, amb el suport dels russos, el Bogd Khan, líder espiritual local. Però amb el tsar Nicolau II executat, els xinesos van aprofitar el buit de poder per ocupar les terres del Bogd Khan, que va ser empresonat. Ungern von Sternberg hi va arribar com un alliberador, amb el suport dels mongols, tips de l’ocupació xinesa. I en una batalla mig medieval, amb càrregues de cavalleria mig moderna, va derrotar 6.000 soldats xinesos amb el seu estrany exèrcit, conegut com la “divisió salvatge”, on s’aplegaven russos monàrquics, mercenaris japonesos, polonesos exiliats i membres de tribus del centre de l’Àsia, com tàtars o baixkirs.

Ungern von Sternberg va alliberar el Bogd Khan, va proclamar una Mongòlia independent i va executar sense miraments soldats i civils xinesos. Segons l’historiador James Palmer, quan sortia a cavall era rebut amb crits de “Déu de la guerra” per la població, que vivia sota un govern tirànic on es barrejava la violència amb l’ordre, ja que es va fer arribar l’electricitat a la capital per primer cop. Ell, però, vivia com si fos un nòmada, en una iurta, i s’escrivia cartes amb el Dalai-lama tibetà, que li va enviar un grup de soldats per ajudar-lo. S’havia convertit en un místic oriental, un home solitari que atemoria el mateix Bogd Khan, el qual va elevar-lo a la condició de líder diví mentre demanava ajuda als xinesos per desfer-se d’ell.

Cada cop amb més enemics, amb els bolxevics enviant agents a l’interior de Mongòlia, Ungern von Sternberg va decidir marxar al Tibet. Les seves tropes, però, es van revoltar i el van entregar als soviètics, que el van executar després d’un judici en què, amb la mirada perduda, no es va ni defensar mentre era acusat de crims que havia comès i d’altres d’inventats. El seu viatge va acabar aquí.

stats