Cada casa, un món
Suplements 13/11/2021

L’apartament, els miralls i el verd fluorescent

Pere IV a Barcelona. Obra de Miel Arquitectos

4 min
Una paret esbiaixada amb un espai d’inflexió central és el recurs ideat per Miel Arquitectos per donar el lloc més ample a la cuina, alhora que es guanya espai per als dormitoris. També és l’element que dona profunditat a l’apartament.

“És un apartament per a estades curtes però vibrants”, afirmen Elodie Grammont i Miquel Àngel Borrás, fundadors i responsables de Miel Arquitectos, un estudi que té oficines a Barcelona i a Palma. Els van encarregar la reforma d’un pis de 60 m al Poblenou amb la condició que traguessin el màxim partit a 50.000 euros, que era tot el que tenien disponible els clients per transformar un vell habitatge i deixar-lo a punt d’entrar-hi. Partint d’aquesta premissa, els arquitectes van fer un projecte mil·limetrat i un exercici d’equilibri entre els recursos ideats per a l’arquitectura i els efectes més propis de l’interiorisme. Tot i la imatge senzilla i fresca que ara ofereix aquest apartament del carrer de Pere IV, és fruit d’un exercici complex que va posar a prova l’ofici i la creativitat dels seus autors.

Amb l’objectiu d’aconseguir un espai generós que reunís la cuina-menjador i la sala d’estar, així com donar independència i amplitud als dos dormitoris, els de Miel Arquitectos van capgirar la distribució original: allà on hi havia la cuina, ara hi ha el bany, i viceversa. El secret de l’èxit de la nova distribució -i en bona part de tota la reforma- va ser idear una paret esbiaixada amb un espai d’inflexió just a la zona on coincideixen la cuina i el bany. Així donaven el lloc més ample a la cuina, que és també el menjador de la casa.

casa
Casa

Grammont i Borrás confessen que treballen l’arquitectura de manera ergonòmica, seguint el moviment més natural i confortable de la gent dins l’habitatge. D’aquesta manera, en el cas de l’apartament de Pere IV s’hi accedeix pel costat més estret i l’espai s’amplifica agafant més i més llum natural, sobretot de les grans vidrieres de la zona d’estar.

Efectes que multipliquen espai i llum

Si bé és cert que la paret esbiaixada resulta essencial per donar amplitud a la cuina i als dormitoris, també contribueix de manera determinant a aconseguir-ho haver recobert de miralls la zona de davant de la cuina. Tenint en compte que és l’espai d’inflexió, aquest panell de miralls multiplica l’espai, dona continuïtat visual a les bigues metàl·liques i les voltes que hi ha a l’entremig, pintades de blanc, que és el to predominant de tot l’habitatge.

És en aquest espai de miralls on s’obren dos portals pintats de color verd fluorescent. Són uns petits però ben necessaris preàmbuls, uns llocs de pas -amb prestatgeries- després dels quals es troben les portes del bany -lavabo i dutxa- i del vàter, en dos espais separats, cosa que permet un ús independent per a un habitatge de dos dormitoris dobles. Aconseguir aquests espais verds, encara que tinguin un gruix de mig metre, és una manera d’allunyar la cuina i el bany, si més no de donar la sensació de llunyania. La pintura fluorescent no només aporta un punt d’alegria, atreviment i singularitat a aquest apartament, sinó que, a la nit, la llum recollida durant el dia il·lumina el pas cap al bany i el vàter, i evita haver d’encendre els llums.

El verd fluorescent, situat entre els miralls que reflecteixen la cuina, és un complement més per a un espai, el de cuinar, que també és per menjar, picar, compartir, parlar, etc. A més de situar-se en el lloc central de l’apartament, és el cor de la vida. No debades, l’han aixecada un graó per donar-li més rellevància i per poder-hi passar les instal·lacions per sota. I l’han enrajolat d’un color bordeus que marca la diferència però harmonitza amb el dibuix de les rajoles hidràuliques originals que s’han conservat a la resta de l’habitatge. Aquest pis no té taula de menjador, la barra de la cuina la substitueix, i qui hi ha al darrere, envoltat del taulell i dels familiars i amics, se sent com una mena de DJ amenitzant la vetllada de les estades curtes però vibrants que volien aconseguir els propietaris de l’immoble.

Pere IV Miel Arquitectos
 Barcelona L’apartament, els miralls i el verd fluorescent

I si els espais en verd aporten frescor a l’ambient, també ho fan els llums que van triar els de Miel Arquitectos per acabar d’arrodonir la imatge renovada d’aquest apartament. Són les PET Lamps que dissenya el seu amic Álvaro Catalán de Ocón (ACdO), fetes partint del reciclatge d’ampolles de plàstic i trenat de colors a cura de comunitats de diversos països. Són un punt de color i senzillesa, a més d’una expressió de respecte per la sostenibilitat mediambiental i pels oficis artesans, que complementa el projecte de transformació d’un petit habitatge que ha pres una nova dimensió i té un batec molt més jove.

I els dormitoris, blancs i ben tranquils

Els dos dormitoris d’aquest apartament deixen enrere el joc de miralls i les vibracions del verd fluorescent per oferir als seus habitants una atmosfera de tranquil·litat blanca. Els responsables de Miel Arquitectos, Elodie Grammont i Miquel Àngel Borrás, van establir així la distinció entre els espais col·lectius i els més íntims. Situats a l’altre costat de la paret esbiaixada que recorre l’habitatge, cada un dels dormitoris té el capçal del llit a la part més estreta de l’espai, mentre que s’eixampla cap als peus del llit. Així, es guanya perspectiva visual i llum natural, perquè és als peus del llit on se situen les finestres. Amb molt més enginy que no recursos econòmics, aquests dormitoris tenen idees remarcables, tot i la seva senzillesa: el capçal del llit, fet d’obra com si sorgís de la paret, és alhora un escriptori; les portes de les habitacions de l’antic apartament s’han reciclat per convertir-se en corredisses que tanquen l’armari, i la paret en biaix dona materialitat a l’estada al deixar entreveure els maons darrere la pintura blanca.

stats