Foto assaig
Suplements 21/01/2023

Balls per reivindicar identitats LGTBIQ+

Els 'ballrooms' són uns espais històrics d’acceptació i defensa dels drets de la comunitat que encara funcionen a Nova York

Elena Bulet
3 min
El Julz de la casa de Babylon minuts abans d’anar cap al Dorian Corey Awards Ball.

Nova YorkParticipar en un ball és una mostra de talent, de creativitat, d’alliberació, de resistència i de legitimitat a la comunitat LGTBIQ+. Aquest fenomen es va popularitzar al voltant dels anys setanta a Nova York i està format per diverses cases –houses o chosen families, en anglèsque competien ballant entre elles. Aquestes cases eren famílies escollides que oferien suport, sostre, educació i acceptació; en definitiva, que adoptaven les persones que havien estat rebutjades per les seves famílies biològiques a causa de la seva identitat de gènere o orientació sexual. També organitzaven uns esdeveniments anomenats balls, on les diverses cases competien entre elles en diverses categories amb l’objectiu de celebrar-se i demostrar que les persones LGTBIQ+ són igual de vàlides que la resta de la societat. Angie Xtravaganza, princesa de la casa de Xtravaganza, explica que formar part d’aquesta família li ha permès sentir-se còmoda amb ella mateixa, en la seva pell: "M’han ensenyat que ser trans està bé i és possible”.

Angie Xtravaganza actuant.
Jutges del New York City Kiki Awards Ball.
El New York City Kiki Awards Ball.

El món del ballroom –amb el seu ball intrínsecament característic anomenat voguing– està format per dues escenes: l’escena mainstream, que és més seriosa, i l’escena anomenada kiki, que acull un públic més jove. Els balls s’organitzen durant tot l’any en diferents espais de la ciutat i d’acord amb diferents commemoracions. Participar en un ball de qualsevol de les escenes requereix tota una preparació prèvia sovint invisible durant la performance. Les famílies assagen setmanalment i sovint elaboren els seus vestits especialment per a una categoria en concret, ja que cadascuna té diferents requisits. Però més enllà del ball també comparteixen molts moments d’intimitat i suport mutu en molts aspectes de la vida de cada persona. Per a Will Isaac Versace Chanel, que es considera un "pare" d'una d'aquestes famílies, això significa acompanyar els "fills i filles" d'aquesta família alternativa tant dins com fora de l’escena del ballroom: “Assegurar-te que troben feina, que tenen confiança en ells mateixos, que tenen un lloc on viure…”

La Ciara, el Sevn i la Stout, de la casa Versace, de camí cap a un 'ball' a Brooklyn.
Membres de la casa de Prodigy actuant en la 27a edició del Dorian Corey Awards Ball a Filadèlfia.
El Gauld i la D’vass, de la casa de Versace, a Nova York, preparant-se per a un 'ball'.

Produccions com el documental Paris is burning o la sèrie Pose han contribuït a fer que l’escena del ballroom es conegui mundialment. Aquest llegat encara perdura als Estats Units i en desenes d’altres països, on les persones de la comunitat procuren que no es perdi la seva essència. “Inicialment, el ballroom va sorgir des de la comunitat per sentir-nos validades. Moltes vegades gent externa s'endú coses de la cultura i no en fa un retorn. [...] Si vols formar-ne part, pots. Només que és molt important no apropiar-se’n”, diu l’Angie.

Will Versace Chanel, actuant al Dance Dance Dance Ball.
stats