Què hi ha per menjar?
Suplements 22/11/2022

Aquests són els avantatges de cuinar amb infants

Millora l’autonomia, la motricitat i l’autoestima i estimula la paciència i la creativitat

3 min
Un nen petit cuina amb la seva familia, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa cuina amb criatures és una activitat divertida i alhora absolutament recomanable per tots els beneficis que comporta. Les provatures amb diferents ingredients proporcionen un temps de qualitat en família que, si bé es pot obtenir amb altres activitats, compta amb grans avantatges. Grosso modo, la cuina amb canalla proporciona millores en la motricitat, l’autonomia, la creativitat, l’autoestima i contribueix a aportar coneixements matemàtics i químics. Segons posa de manifest l’autora Patricia Pérez al llibre Cocinando con Montessori (Vergara), “les criatures tenen una ment absorbent motivada per la curiositat que, a través de l’experimentació, els permet adquirir coneixements i desenvolupar aptituds necessàries per a la vida”. També afegeix que la cuina és l’entorn ideal on proporcionar aquesta mena d’experiències que contribueixen a estructurar la seva ment. En la mateixa línia, Michael I. Goran i Emily Ventura a Stop Azúcar (Grijalbo), asseguren que implicar els infants en la preparació del menjar té tants beneficis que val la pena treure temps sempre que es pugui”. Quins són aquests avantatges?

1.
Promou l’adquisició d’hàbits
criatures 19 novembre pag. 10 Rentar-se les mans abans de cuinar

La cuina amb infants reforça la importància d’assimilar hàbits com rentar-se les mans abans de menjar i, en aquest cas, de cuinar. A l’hora de cuinar els nens poden participar en tasques senzilles que no tinguin riscos, com per exemple netejar les fruites i les verdures, a banda de preparar els ingredients, pesar-los i organitzar-los. Aquesta mena de missions, com rentar-se les mans abans de començar, donen l’oportunitat als adults d’aprofitar per explicar la importància d’hàbits com la higiene personal o la planificació l’ordre.

2.
Beneficia l’autoestima
criatures 19 novembre pag. 10 cuinar amb nens

La consecució dels objectius marcats i el reconeixement per part dels adults dels diferents processos plantejats a la cuina permet que l’infant millori la seva autoestima i, per tant, la seguretat en si mateix. Segons Patricia Pérez, “un dels grans avantatges que obtenen les criatures és l’increment de l’autonomia alhora que es diverteixen i es generen records inoblidables”. Aquesta autonomia és la font de la confiança en les seves capacitats.

3.
Millora l’educació nutricional
criatures 19 novembre pag-10 educar paladar

Segons exposa a Todos podemos cocinar (Trayecto Comunicaciones) l’autora Claudia Varleta Polin, cuinar amb infants “no només potencia l’autoestima dels nens, sinó que a més d’aprendre tècniques i hàbits millora la seva educació nutricional”, ja que d’aquesta manera es familiaritzen amb els aliments, i s’educa el seu paladar. Alhora naturalitzen i posen en relleu el valor de les preparacions fetes a casa i de la mateixa cultura familiar. També, segons afegeixen Goran i Ventura, el temps de cuinar plegats proporciona l’oportunitat d’iniciar converses sobre la dieta i la salut, o la presència del sucre en els aliments, en un entorn més relaxat.

4
Millora la motricitat fina
criatures 19 novembre pag. 10 . temps de cocció

En el desenvolupament de la motricitat, el perfeccionament de la motricitat fina es veu beneficiat per activitats com cuinar, ja que s’usen les mans i els dits en tot el procés (especialment en una pràctica segura on els més petits no poden manipular coberts ni eines perilloses). En aquest cas, les seves mans ho són tot per dur a terme la tasca encomanada.

5.
Més paciència, creativitat i matemàtiques
Un nen petit cuina amb la seva familia, en una imatge d'arxiu

A banda d’allò més tangible, la cuina permet cultivar altres qualitats de creixement personal. Per exemple, explicar a les criatures en què consisteix l’elaboració de determinat plat i executar-lo plegats permet fomentar la paciència, per exemple a l’hora d’esperar els temps de cocció, o d’ensenyar la importància de marinar o posar en remull des del dia anterior. També, la cuina és creativitat i dona als més menuts un marge d’invenció en tasques com per exemple repartir els trossos de poma sobre un pastís, element que també contribueix a reforçar el seu sentit espacial i d’ordre. També, el joc de proporcions i pesos i processos químics que comporta la cuina contribueix a ensenyar-los el valor de les matemàtiques i la química d’una manera pràctica, amb evidències com la dissolució de sals i sucres, els punts d’ebullició i la separació d’olis i líquids.

stats