Suplements 26/07/2021

10 consells per tenir cura de la salut mental dels adolescents a l'estiu

Aquests mesos són especialment propicis per a l'aparició de trastorns associats amb l'alimentació, l'abús de pantalles o el consum de substàncies com alcohol, tabac i cànnabis

3 min
L'estiu ha de ser un moment per fomentar noves relacions i fer vida a l'aire lliure

Sovint associem l'estiu a un període per relaxar-se, afluixar el ritme i rebaixar tensions. Però no sempre és així. De fet, si ens fixem en els joves, l'arribada de l'estiu pot afavorir l'aparició o desenvolupament de problemes de salut mental associats a aquesta època. Els més comuns són l'increment dels trastorns de la conducta alimentària, un augment en l'ús de pantalles, l'increment del consum de substàncies com alcohol, tabac i cànnabis, o quadres d'ansietat per expectatives incomplertes, segons indica el Dr. José Ángel Alda, cap de la secció de psiquiatria infantojuvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

A més, el confinament i la nova normalitat arran de la pandèmia del covid-19 també han afectat els joves, perquè han generat una sensació de "pèrdua de la seva adolescència" i han propiciat el pànic al contagi. "Portem més d'un any de pandèmia i, encara que la situació general està millor, els joves no veuen clar quan podrem recuperar el món que coneixíem abans del covid, una situació que a la franja de 16-20 anys és molt dura pel que fa a les relacions i també a les emocions", recorda el Dr. Alda.

En xifres, els pacients adolescents atesos a urgències per motius de salut mental han gairebé duplicat els registres del primer trimestre de l'any respecte als del 2020. D'aquesta manera, segons un informe de l'Hospital Sant Joan de Déu, entre el gener i el març s'han atès un 47% més d'urgències de salut mental en adolescents que en el mateix període de l'any passat.

En aquest context, i amb l'objectiu de tenir cura de la salut dels adolescents i les persones que els envolten, Neuraxpharm, líder europeu en sistema nerviós central, i el doctor José Ángel Alda, cap de la secció de psiquiatria infantojuvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ofereixen una sèrie de consells perquè els adolescents passin un estiu amb bona salut mental:

  1. Controleu els seus horaris. Tot i estar de vacances, és important mantenir uns horaris adequats de menjar i son. Es recomana seguir unes rutines estables i tractar que no s'aixequin més tard de les 10.30 hores del matí i no se'n vagin a dormir excessivament tard.
  2. Vigileu la seva alimentació. L'estiu pot ser un període d'excessos, però també pot generar problemes d'alimentació a conseqüència de l'anomenada operació biquini. És important controlar els seus àpats per detectar possibles indicis d'un trastorn i consultar un professional en cas de dubte.
  3. Limiteu l'ús de tecnologia. Durant tot l'any els joves viuen envoltats de pantalles, però amb l'arribada del període estival el seu ús s'incrementa encara més. Per això és convenient vigilar el temps que dediquen a aquests dispositius, i insistir que interrompin el seu ús una o dues hores abans d'anar a dormir i deixin el mòbil fora de l'habitació durant la nit.
  4. Ajudeu-los a trobar aficions. Les vacances d'estiu són l'ocasió ideal per provar aficions noves com practicar esports aquàtics, aprendre a tocar un instrument com la guitarra, sortir a córrer o aprendre a dibuixar.
  5. Compartiu aficions. Dediqueu temps de qualitat junts, feu alguna activitat en què tota la família gaudeixi. D'aquesta manera s'enfortiran els vostres vincles i creareu records nous.
  6. Apunteu-los a campaments o colònies d'estiu. Aquests espais són perfectes perquè coneguin persones de la seva edat i puguin forjar noves relacions en un entorn controlat.
  7. Insistiu en la necessitat de les mesures de prevenció del covid-19. Encara que gran part de la societat ja estigui vacunada, expliqueu-los que s'ha de continuar mantenint la distància de seguretat, així com l'ús de mascareta i la neteja de mans constant.
  8. Demaneu-los que col·laborin a casa. Fer el menjar, treure les escombraries o escombrar el terra són tasques de la llar amb les quals se sentiran útils i amb què s'estaran preparant per a la vida adulta.
  9. Parleu dels riscos de l'alcohol i altres drogues. Durant l'estiu els joves augmenten la interacció social i incrementa el risc de començar a consumir alcohol i altres substàncies. Conversar de manera tranquil·la i empàtica de drogues i sexualitat us acostarà com a família i resoldrà possibles dubtes que puguin tenir.
  10. Confirmeu que continuen els seus possibles tractaments. En el cas d'estar seguint un tractament, és important que no l'abandonin durant l'estiu per evitar que el seu problema s'agreugi.

 Si no n'hi ha prou amb aquests consells, es recomana buscar ajuda professional.

stats