Succés
Societat Successos 22/10/2022

La Fiscalia demana 12 anys de presó per a dos homes interceptats amb quatre tones d'haixix en un veler

Els individus, d'origen búlgar, formaven part d'una organització dedicada al transport de droga per mar cap a Europa

ARA Balears
2 min
El veler interceptat en una imatge d'arxiu

PalmaLa Secció Segona de l'Audiència Provincial de les Balears jutjarà aquest dilluns i dimarts a partir de les 10.00 hores dos homes d'origen búlgar que van ser interceptats en aigües internacionals amb quatre tones d'haixix en un veler. La Fiscalia demana per a cadascun sis anys de presó i una multa de 33 milions d'euros.

Els fets van tenir lloc el 20 de novembre del 2021 a les 18.43 hores, moment en què un helicòpter de vigilància duanera va donar la posició del veler en aigües internacionals entre Espanya i Algèria, a 67 milles de Cartagena. Els dos acusats anaven a bord del Floriana, de 17 metres d'eslora i bandera polonesa. Es van aproximar al veler dues embarcacions semirígides, que van descarregar diversos embalums amb haixix, segons l'escrit del fiscal.

Ja de matinada el patruller Abanto de Duanes els va localitzar i va sol·licitar a Polònia autorització per abordar la nau, seguint la normativa internacional. Amb una autorització d'un jutjat d'Eivissa es va procedir a l'escorcoll del veler, i s'hi van trobar 99 fardells amb 29.700 tauletes d'haixix, etiquetades en àrab, amb un pes que superava els 2.800 quilos, a més de 40 fardells amb 14.000 tauletes d'haixix etiquetades com a black horse, amb un pes de més de 1.300 quilos.

El valor de la droga intervinguda hauria pujat al mercat a uns 8,2 milions d'euros. Segons varen informar en el seu moment la Policia Nacional i l'Agència Tributària, els dos detinguts deuen pertànyer a una organització dedicada al transport de droga per mar cap a Europa. L'organització estava sent investigada des de feia temps per les autoritats.

El veler utilitzat havia canviat de nom, ja que el 2020 estava batejat com a Salàcia i navegava amb bandera holandesa. Les investigacions van culminar el març del 2020 amb el Phase One, que va ser interceptat al març, en ple estat d'alarma, amb més de quatre tones d'haixix. Els investigadors van descobrir que el Salàcia esperava el Phase One en aigües de Cabrera i que va abandonar les aigües de les Balears prenent rumb est. Van sospitar que la fugida del segon veler estava relacionada amb l'aprehensió de droga del Phase One i així els van relacionar.

stats