Successos

Demanden TikTok per la mort de dues nenes que feien un repte viral

Les menors, de 8 i 9 anys i dels EUA, intentaven asfixiar-se per fer el Blackout Challenge

ARA
3 min
TikTok

BarcelonaLes famílies de dues nenes de 8 i 9 anys dels Estats Units que van morir suposadament a conseqüència d'un repte viral de TikTok han demandat la plataforma al·legant que els "perillosos" algoritmes de la xarxa social són els culpables de la mort de les seves filles. Segons ha explicat el Social Media Victims Law Center, una entitat que defensa les famílies amb menors addictes a les xarxes socials, s'han presentat dues demandes per mort injusta després que Lalani Erika Walton, de 8 anys i de Texas, i Arriani Jaileen Arroyo, de 9 anys i de Wisconsin, morissin per autoestrangulació mentre participaven en el Blackout Challenge, de TikTok, que anima els usuaris a experimentar una asfíxia controlada, sufocant-se amb cinturons, cordons o altres articles fins a desmaiar-se.

La demanda, que s'ha presentat al Tribunal Superior de Califòrnia, al·lega que l'algoritme de TikTok va promoure "de manera intencionada i repetida" el repte viral als comptes de les dues nenes, sobretot a través de la pàgina For You –un apartat en què TikTok promociona vídeos en funció dels interessos de l'usuari–, incentivant-les, així, a participar en el repte que finalment els va ocasionar la mort. La demanda al·lega que el disseny defectuós de TikTok provoca un "producte addictiu que no és segur per als usuaris i no adverteix els menors i els seus pares" dels riscos que comporta, fins al punt que els pot arribar a posar en perill.

"TikTok ha de ser responsable de difondre contingut mortal a aquestes dues noies joves", ha afirmat Matthew P. Bergman, advocat fundador de SMVLC. "TikTok ha invertit milers de milions de dòlars per dissenyar intencionadament productes que impulsin continguts perillosos que saben que poden provocar la mort dels seus usuaris", han dit.

Enganxades al mòbil des dels 8 anys

Les nenes van morir l'any passat. Segons han publicat els mateixos advocats per decisió de les famílies, l'Arriani, que tenia 9 anys, tenia mòbil des dels 7. Primer publicava vídeos d'ella cantant i a poc a poc "es va obsessionar" amb els reptes, molts dels quals de menjar i ballar, que els seus pares no consideraven perillosos. Però el 26 de febrer del 2021 la seva família la va haver de socórrer perquè s'havia asfixiat intentant fer el repte del Blackout Challenge. Uns dies després li van retirar el suport vital després de constatar danys irreversibles i una pèrdua completa de la funció cerebral. L'altra nena, la Lalani, va morir el 15 de juliol, quan acabava de tornar d'un viatge en cotxe durant el qual s'havia divertit veient vídeos de TikTok al seu mòbil. La policia de Clarksville va determinar que la nena havia mort per autoasfíxia com a resultat d'intentar fer el Blackout Challenge de TikTok. Li havien regalat el mòbil el dia que va fer vuit anys i de seguida es va descarregar TikTok, on publicava vídeos cantant i ballant.

De fet, en els últims anys han sorgit diversos reptes virals extrems que poden posar en perill la salut física o emocional dels usuaris de les xarxes. Un exemple va ser, el 2019, el repte de la Balena Blava, en què durant 50 dies el jove convidat a jugar-hi se sotmetia a greus danys corporals o psicològics, amb l’objectiu final del suïcidi. O Momo, ple de proves macabres per WhatsApp, com autolesionar-se al coll amb un ganivet. D’altres més recents, aparentment no tan extrems, proposen llimar-se les dents, prendre medicaments com el Benadryl –que pot provocar greus efectes secundaris–, tastar un detergent, menjar canyella en pols a cullerades... Els experts donen diferents causes per a aquest comportament, que es resumeixen en tres: aconseguir més likes i, per tant, tenir més reconeixement social i ser acceptats; transgredir les normes del món dels adults, i entretenir-se i riure, sense calibrar les seqüeles vitals i emocionals que aquests reptes poden tenir en un mateix o els altres. 

stats