Societat 22/05/2020

Zero contacte i màxima higiene: així seran les escoles

Els equips directius estan preocupats per com gestionaran les mesures

M. F.
3 min
Zero contacte i màxima higiene: així seran les escoles

PalmaTot i que pot haver-hi modificacions, ja està prou definit com seran els centres educatius de les Illes amb l’omnipresència de les mesures de protecció per evitar el contagi del covid-19, quan es puguin posar en marxa. Tothom és conscient que no serà fàcil. Els portaveus dels equips directius es mostren preocupats perquè l’alumnat pugui mantenir una distància de dos metres o una higiene constant. Els canvis seran nombrosos: neteja de mans contínua, objectes i espais periòdicament desinfectats, personal del centre amb mascareta, i en terra, línies per indicar la direcció en la qual s’ha de moure cadascú. Aquestes són algunes de les directrius establertes per la Conselleria d’Educació, que ja ha publicat el segon esborrany de protocol, que el 27 de maig entrarà en vigor i que, de moment, donarà cobertura a les tutories adreçades a estudiants de 6è de Primària, 4t d’ESO, 2n de Batxillerat i 2n de grau mitjà i superior d’FP, i també als infants de les escoletes privades i municipals.

Un dels principals objectius és garantir la distància de dos metres entre persones en tot moment i en tots els espais. “Per als més petits i, sobretot, per als que entrin per primera vegada a l’escola, mantenir aquesta distància, sense contacte, sense vincle, sense la seva jugueta, quan els primers dies alguns comencen plorant, serà molt complicat”, comenta la portaveu de les associacions de directors d’Infantil i Primària de Mallorca (ADIPMA), Joana Maria Mas. Al pati també serà difícil. S’estableix que per evitar el contacte físic en el temps d’esplai s’organitzaran torns, diferenciats per edats en franges horàries. “Com pots vigilar a l’institut que els joves no es toquin, que no s’acostin? Quants ulls necessitam per ser al pati controlant això?”, es demana el representant dels directors de Secundària de Mallorca (Adesma), Joan Ramon Xamena.

Per mantenir les distàncies també es minimitzaran els canvis d’aula dels alumnes i el professorat, i s’establirà direccionalitat -marcada amb línies en terra- als passadissos per reduir els encreuaments.

El personal del centre durà mascareta higiènica i una pantalla de protecció facial a l’hora de fer cures i en cas de contacte estret. Xamena ja ha explicat que al seu centre han comprat pantalles perquè la Conselleria ja els ha dit “que no n’hi haurà per a tots”.

Les reunions seran, sobretot, per videoconferència, i no es permetran ni les jornades de portes obertes ni les celebracions. Els familiars només podran entrar al centre si el personal així ho indica. Així mateix, Mas explica que seria convenient facilitar competències telemàtiques a les famílies perquè puguin ajudar els més petits a seguir les activitats des de casa.

Normalment es faran servir les escales i només en cas de necessitat l’ascensor. Caminar o la bicicleta seran les millors opcions per arribar a les escoles d’una manera que pugui garantir millor la distància. També es promouran, juntament amb els ajuntaments, les rutes segures per anar a escola i tornar-ne.

Neteja diària

Es farà una neteja i desinfecció de les instal·lacions, com a mínim una vegada al dia, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents (poms de portes, de finestres, taules, passamans, telèfons i altres elements de característiques similars). També a les taules, eines, ordinadors i altres objectes que es puguin compartir entre diferents alumnes i professors o personal no docent. Els banys es netejaran tres pics al dia pel cap baix, i les papereres seran amb tapa i pedal.

Cada alumne, professor o membre del personal no docent disposarà del seu propi material, no es compartiran els objectes d’ús personal (bolígrafs, pintures, tisores, etc.). El material complementari i no estructurat (xumets, tassons, etc.) quedarà al centre educatiu i es farà net cada dia. El paper es limitarà al màxim.

Higiene de mans constant

El document estableix que per dur a terme la higiene de mans tots els banys hauran de disposar d’aigua, sabó i paper per eixugar-se-les. Als altres espais caldrà tenir accessible gel hidroalcohòlic -els menors de 6 anys en faran ús sota supervisió-. Tothom es rentarà com a mínim les mans en deu circumstàncies diferents, entre les quals hi ha entrades i sortides del centre, l’abans i el després d’anar al bany, quan es contacti amb fluids o amb objectes compartits, abans i després de menjar, etc. El personal del centre només utilitzarà guants si hi ha d’haver contacte amb fluids i es recomana per a la manipulació de paqueteria i documents que no es puguin desinfectar.

Això sí, abans d’anar a escola, sota la responsabilitats dels adults, els infants i els professors i els altres treballadors del centre es prendran la temperatura. En cas que tinguin febre, hauran de quedar a casa i contactaran amb el seu centre de salut.

stats